Un judecător sucevean, care a fost condamnat în primă fază la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, este pe cale să scape basma curată. Și asta pentru că, potrivit unor persoane care cunosc foarte bine acest dosar, pe data de 22 februarie faptele pentru care a fost trimis în judecată de structura centrală a DNA se vor prescrie. Dosarul este în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție și este rămas în pronunțare din luna ianuarie. La prima amânare, de pe 29 ianuarie, s-a dat încă una, pentru ziua de 19 februarie, dar judecătorii Instanței Supreme nu au dat nici acum un verdict și au amânat din nou pronunțarea, pentru 19 martie. Dacă termenul de prescripție se îndeplinește, într-adevăr, pe 22 februarie, magistratul Bogdan Bărbuță, care activa la Judecătoria Rădăuți, va scăpa de pedeapsa dictată inițială de Curtea de Apel Cluj. Potrivit deciziei de la Cluj, Bărbuță mai trebuie să achite și 30.000 de lei cheltuieli de judecată. În același dosar, procurorul Dumitru Dîmbu, fostul primar din Rădăuți Aurel Olărean și omul de afaceri Constantin Babiuc au fost achitați pentru toate capetele de acuzare. Aceeași soluție de achitare au primit judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar și un fost primar din Marginea, Ioan Onufrei. Pentru o femeie care ar fi dat mită judecătorului condamnat, Maria Cociorvan, a încetat procesul ca urmare a decesului. Alte trei persoane, Victoria Țîcșă, Alina Ancuța Solovăstru și Silvia Panțîru, au fost achitate. În cazul tuturor, DNA a înaintat apel, dar faptele sunt prescrise de multă vreme, astfel încât nu se mai poate întâmpla nimic.

Dosarul este unul vechi de aproape 10 ani și a fost instrumentat de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, iar în iunie 2014, când au avut loc perchezițiile, a fost perceput ca o adevărată lovitură. Se pare că a fost doar un foc de paie, de vreme ce mare parte din acuzații nu au putut fi dovedite, iar judecătorul a dat achitări fie pentru că fapta nu există, fie pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală.

 

  • Pentru ce a fost judecat magistratul Bogdan Bărbuță

 

Judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuță, care momentan este suspendat, a avut de răspuns pentru un număr mare de fapte penale. Infracțiunile au fost comise în calitate de magistrat al Judecătoriei Rădăuți. Bărbuță a fost acuzat de luare de mită, trei infracțiuni de trafic de influență dintre care una continuată, complicitate la luare de mită, complicitate la șantaj, trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată (69 de acte materiale). În final, el a fost condamnat doar pentru o infracțiune de luare de mită.

Printre acuzațiile aduse acestuia sunt și dări de mită de la o serie de femei din zona Rădăuți.

„În perioada 2013-2014, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Solovăstru Ancuța Alina bunuri alimentare, băuturi alcoolice și promisiunea sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției pe care inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a asumat-o că o va exercita pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes. În aceeași perioadă, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Țîcșă Victoria suma de 500 euro și mai multe produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), folos ilicit în urma căruia inculpatul a pronunțat o hotărâre favorabilă persoanei care a dat mita, și, totodată, a promis că va interveni  în recursul declarat de către intimați în același dosar, prin influențarea unui număr de trei judecători din cadrul Tribunalului Suceava, învestiți cu soluționarea acestuia. În perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit inițial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți, pentru ca acesta să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care fiul cumpărătoarei de influență avea calitatea de reclamant. În demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinită de inculpata Panțîru Silvia”, se arăta în comunicatul DNA din 2014.