Introducerea transportului feroviar în zona metropolitană a Sucevei ar putea fi parte a proiectului de fluidizare a traficului, a declarat miercuri, în conferință de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu. Acesta a afirmat că în perioada următoare va fi actualizată documentația de mobilitate și va fi detaliat proiectul trenului metropolitan.

„Indiferent câte măsuri vom lua pe linia fluidizării traficului rutier, rute alternative, parcări supraterane, sensuri unice, să nu ne facem iluzii că va fi rezolvată în totalitate problema traficului rutier, având în vedere că de la zi la zi valoarea traficului crește, iar în perspectivă autostrăzile vor aduce trafic și mai mare în zona metropolitană Suceava. O soluție practicată în occident sunt trenurile metropolitane”, a declarat Lungu.

Acesta a explicat că municipalitatea suceveană poate promova un astfel de proiect deoarece întrunește criteriile legale, de a fi nod urban și a avea populație de peste 100.000 locuitori. Rutele pe care primarul le are în vedere pentru un astfel de tren ușor, dezvoltat în asociere cu CFR și Consiliul Județean, sunt Suceava - Verești; Suceava - Dărmănești; Suceava - Șcheia-Stroiești, care să deservească și localitățile limitrofe.

„Am avut discuții la București în acest sens cu domnul Ștefan-Adrian  Roșeanu, șeful Autorității pentru Reformă  Feroviară, care se ocupă de acest subiect, din partea CFR SA la nivel național. Sunt convins că acest subiect poate  stârni controverse, dar în perspectivă este necesar. În Europa acest tip de transport reprezintă viitorul”, a mai spus primarul Ion Lungu.