Printre multele neajunsuri din sectorul zootehnic din județul Suceava sunt din fericire și vești bune, una fiind că avem în sfârșit câteva ferme de porci importante, care vor asigura o producție semnificativă, încă departe de necesarul de consum, dar totuși cu o creștere de câteva ori a efectivelor de porci.

Având în vedere datele recente colectate de către doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, se poate spune că în acest moment în fermele din județ sunt în jur de 25.000 de porci.

Având în vedere ciclurile de creștere, se poate vorbi de peste 60.000 de porci pentru consum anual, din fermele locale.

Doctorul Voloșeniuc a subliniat saltul important din ultimii 2-3 ani, cu o creștere de câteva ori a efectivelor de porci crescute în ferme medii și mari.

De departe, cea mai mare este ferma de porci de la Verești, recent complet retehnologizată. La Verești, sunt în fermă la acest moment peste 18.000 de porci, iar în aceste zile se va face prima livrare de purcei crescuți în fermă.

Alte ferme importante mai sunt în comuna Slatina - 2 unități cu aproximativ 3.600 de capete, Hârtop, Vorniceni Mici - Moara și Bălăceana.

Îmbucurător este că au apărut și maternități cu scroafe pentru reproducție, nu mari deocamdată.

Și la acest capitol sunt mari probleme. Pentru că nu avem producție locală autorizată de purcei, ferma mare de la Verești se alimentează cu purcei aduși din Germania.

Chiar și cu aceste efective de peste 60.000 de porci anual în fermele din județul Suceava, abia se acoperă 20% din consumul local de carne.

„Important este că avem aceste ferme noi, care s-au dezvoltat, care au crescut capacitatea de creștere și care își ridică noi spații, având intenții clare de dezvoltare și de sporire a numărului de porci crescuți. Sperăm să crească și maternitățile de purcei”, a mai subliniat doctorul Voloșeniuc.

Ferma de la Verești se află pe amplasamentul vechii ferme, care a funcționat și înainte de 1990, la intrarea în comună dinspre Salcea.

Investitorul constănțean Cătălin Trandafir a făcut investiții foarte mari, ferma fiind amenajată practic de la zero.

În ultimii doi ani s-au modernizat capital mai multe hale de creștere, au fost înlocuite sistemele de ventilație, instalația electrică, sistemul de eliminare dejecții, sistemul de hrănire și adăpare, sistemul de furajare, s-au ridicat silozurile, stația de spălare, mijloace de transport etc.
Purcei de 25 de kilograme vin pe loturi săptămânale din Germania și după 90-100 de zile de fermă vor avea în jur de 105 kilograme, greutate la care vor fi gata pentru abatorizare.

Obiectivul investitorului este de a ajunge în câțiva ani la 350.000 de porci pentru sacrificare pe an la ferma de la Verești.