Jurnalul reprezintă mai mult decât o simplă relatare a evenimentelor din fiecare zi sau o listă cu întâlniri și programări. Este o manieră deosebită de a reflecta asupra vieții și de a comunica cu tine însuți. Studiile au arătat că a ține un jurnal are avantaje la nivelul sănătății și bunăstării fizice și psihice, printre care se numără un răspuns imunitar îmbunătățit, precum și o diminuare a stărilor de anxietate.

Găsește-ți o agendă și un format care să-ți fie pe plac. Unele persoane preferă agendele de mici dimensiuni și compacte, în timp ce altora le plac cele cu pagini mari și cu mult spațiu pentru desene și diverse colaje. Unii oameni își folosesc calculatorul sau telefonul, însă poate îți place mai mult să scrii și să desenezi cu mâna. Trebuie să știi că întregul proces devine mai lent atunci când faci lucrurile de mână. Încearcă să scrii sau să desenezi cât de încet poți și vezi ce îți iese.

Printre aspectele importante în ceea ce privește jurnalul se numără faptul că are un caracter privat. Cere-le membrilor familiei tale să-ți respecte intimitatea și nu te simți obligat să împărtășești cu nimeni ceea ce ai scris în caiet. Acesta este spațiul tău de cugetare. După ce ai pus pe hârtie un gând și l-ai cântărit bine, s-ar putea să-ți dorești să vorbești despre ce ai observat sau să împărtășești o experiență, iar jurnalul este locul unde descoperi și procesezi ce este important pentru tine. Dacă ești sigur că ce scrii sau desenezi este ferit de ochii curioșilor, îți vine mai ușor să fii sincer și vei avea mai multe de câștigat de pe urma abilității tale de a fi absolut conștient de sentimentele și experiențele trăite.

Rezervă-ți câteva minute pe zi sau cât de des simți nevoia pentru a-ți așterne pe hârtie gândurile și sentimentele. Este ca și când ai vorbi cu un prieten apropiat. Pe măsură ce în timpul zilei îți vin în minte tot felul de idei, în loc să le rumegi și să te stresezi, propune-ți să le scrii în jurnal, planificând chiar și când sau cum vei face asta. Nu uita să redai și experiențele pozitive, oricât de mărunte ar fi, precum și lucruri pentru care ești recunoscător. Dacă ți se pare că ai abordat o problemă în detaliu, nu te opri până nu enumeri câteva soluții pentru care să-ți asumi responsabilitatea.

Fii creativ. Nu contează dacă nu ai încredere în talentul tău la desen. Poți face cu ușurință niște siluete sau niște obiecte care să-ți reflecte gândurile ori te poți folosi de culori pentru a ilustra stările prin care treci, fără să mai fie nevoie de niciun alt desen. Cu ajutorul abțibildurilor și al imaginilor decupate din reviste poți realiza niște colaje. Lipește în paginile jurnalului niște bilete de autobuz sau de cinema care să-ți amintească de o ieșire în oraș sau pur și simplu orice altceva care îți place. Nu te feri de dezordine. Același lucru este valabil și pentru ceea ce scrii. Ortografia, gramatica și aspectul scrisului de mână nu contează deloc în acest caz. Folosește-te de liste sau de hărți mentale.

Scrisul în jurnal îți va reduce nivelul de stres. Jurnalul permite procesarea și conștientizarea experiențelor, în siguranță, și revizuirea anumitor evenimente într-un mod mai puțin stresant. De asemenea, jurnalul te ajută să-ți clarifici unele stări, precum anxietatea, să rămâi concentrat asupra lucrurilor pe care le vrei în viață, să transformi momentele de singurătate în legături pozitive și să valorifici timpul petrecut singur cu propriile gânduri. Păstrarea unui jurnal poate reduce semnificativ frecvența atacurilor de panică. Jurnalul te poate ajuta extrem de mult să identifici și să analizezi factorii declanșatori ai atacurilor de panică. De asemenea, te face să te gândești la lucruri creative, să le dezvolți și să-ți atingi visurile.

Câteva sfaturi pentru a începe un jurnal: alege o agendă care să-ți placă; ține-o doar pentru tine; începe pas cu pas – 10 minute pe zi, făcând doar niște însemnări pe câte o pagină; permite-ți să fii dezordonat! Alege o zi a săptămânii, de preferință sâmbăta sau duminica, reia și citește în câteva minute însemnările făcute în săptămâna care a trecut. După ce ai recitit, scrie în două, trei rânduri o concluzie a săptămânii. Fără să te gândești prea mult, fă primul pas și încearcă în anul 2025 să ții un jurnal.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com