Performanță remarcabilă pentru o elevă a Liceului „Vasile Deac” Vatra Dornei, aceasta calificându-se în lotul național care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de meserii WorldSkills Shanghai 2026.

Locul I și Premiul special pentru Fine Cuisine adjudecate la etapa națională a competiției i-au asigurat elevei Ionela Sandu accesul la competiția WorldSkills China de anul viitor.

Tehnica de gătit, creativitatea, prezentarea și mai ales gustul preparatelor pregătite i-au deschis elevei calea către etapa internațională a concursului, iar juriul prezidat de Florin Kiss, executive Chef și Expert WorldSkills International, i-a acordat cel mai mare punctaj al concursului.

La prima probă de la Brașov, testul de viteză, competitorii au pregătit mai multe sosuri, au tăiat legume și au trecut de o serie de teste care le-au probat rapiditatea, îndemânarea și abilitățile.

Proba a doua a presupus pregătirea unui fel principal, cu două garnituri, dintre care un piure, un sos, proteină și decor (cinci elemente cu cinci texturi diferite). La proba a treia, eleva a pregătit un desert pe bază de choux. Durata cumulată a probelor a fost de 6 ore.

Eleva de la Liceul „Vasile Deac” este pregătită de Petronela Ciubotaru și Cristina Obada.

„Probele de concurs au cuprins trei module cu sarcini care au fost structurate într-un mod ce reflectă standardele așteptate de la un bucătar care lucrează într-o varietate de sectoare din industrie. Aceste probe le vor oferi concurenților cele mai bune șanse de a produce și livra farfurii de înaltă calitate, arătând capacitatea de a găti o varietate de preparate”, au spus organizatorii.

Lotul României este alcătuit din trei elevi, Ionela urmând să facă echipă cu o elevă din Timișoara și una din Câmpina, ele urmând să beneficieze de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la o serie de competiții internaționale de prestigiu, precum WorldSkills Shanghai 2026.

 

· Trei concurenți suceveni, la etapa națională

 

„În urma competiției, elevii clasați pe podium au devenit membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă și vor beneficia de pregătire intensivă alături de Executive Chef Florin Kiss, expert WorldSkills International, pentru a reprezenta România la competiții internaționale de prestigiu, precum WorldSkills Shanghai 2026! De asemenea, Premiul Special Carrefour pentru Fine Cuisine, acordat de Cristian Gheorghe, Formator Gastronomie, a fost câștigat de Sandu Vasilica Ionela, prof. coordonatori Ciubotaru Petronela și Obada Cristina, Liceul <Vasile Deac>”, au transmis organizatorii WorldSkills România.  

La etapa națională din acest an au mai concurat liceeni de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului și Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

Au fost 11 concurenți calificați în finala Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, de la finele lui aprilie.

Și selecția pentru faza finală a fost una riguroasă, în prima etapă, desfășurată online, concurenții fiind nevoiți să realizeze un videoclip de maximum cinci minute în care să prezinte trei preparate culinare gătite de ei, dar și să explice întregul proces de gătire și metodele utilizate.