Personalul medical care va deservi elicopterul SMURD alocat punctului de operare aeromedicală de la Câmpulung Moldovenesc va începe în perioada următoare „sesiunile de pregătire și aclimatizare”, în vederea executării acestui tip de misiuni de salvare, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului de Interne, căpitanul Eugen Corneliu Fricosu. Acesta a răspuns unei solicitări de informații pe care i-am adresat-o, referitoare la punerea în funcțiune a punctului de operare de la Câmpulung Moldovenesc. 

Potrivit căpitanului Eugen Fricosu, sesiunile de pregătire vizează instruirea privind modul de operare a elicopterelor SMRD, atât la sol, cât și în zbor. „Această etapă este esențială pentru pregătirea personalului care va deservi punctul de operare aeromedicală de la Câmpulung Moldovenesc și pentru demararea activităților aeromedicală specifice. La activități vor participa cadre medicale din cadrul operatorului medical aparținând Spitalului Clinic Județean de Urgență <Sfântul Spiridon> din Iași, precum și personal din cadrul unității medicale colaboratoare <Sfântul Ioan cel Nou> din Suceava”, a arătat purtătorul de cuvânt al IGA al MAI.

Întrebat despre costul mediu al unui transport medical aerian cu elicopterul SMURD, ofițerul a subliniat că transporturile medicale aeriene efectuate cu elicopterele SMURD reprezintă „servicii publice de urgență, realizate în colaborare cu structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Ministerului Sănătății, fiind finanțate exclusiv din bugetul de stat. Acestea nu presupun costuri pentru pacient, aparținători sau pentru unitățile medicale beneficiare”.

 

· Transportul cu elicopterul SMURD este gratuit pentru pacienți și spitale, costul de circa 1.415 euro/ ora de zbor fiind suportat de stat

 

Căpitanul Eugen Fricosu a explicat că există o variație semnificativă a costurilor, în funcție de mai mulți factori, precum durata zborului și complexitatea intervenției; consumul de combustibil, în funcție de distanța parcursă și de condițiile de zbor; numărul și calificarea personalului implicat, incluzând echipajul de zbor (piloți, tehnicieni) și personalul medical specializat (medici și asistenți SMURD), precum și costurile aferente salarizării; costurile de mentenanță și revizie tehnică ale aeronavei, aferente ciclului de zbor; uzura specifică echipamentelor medicale și consumabilele utilizate în timpul intervenției (oxigen, medicamente, materiale sanitare de unică folosință); disponibilitatea structurii aeronautice de sprijin (puncte aeromedicale, locuri de aterizare temporare, suport la sol, asigurare alimentare cu combustibil etc); condițiile meteorologice, care pot influența semnificativ consumul și durata unei intervenții; tipul urgenței medicale, care poate impune intervenții complexe sau echipamente complexe sau echipamente speciale.

„Cu titlu estimativ și fără a reprezenta un tarif perceput pacienților, aparținătorilor sau unităților medicale beneficiare, un zbor medical cu elicopterul SMURD poate presupune un cost operațional mediu de aproximativ 1.415 euro/ ora de zbor. Subliniem că aceste valori sunt pur informative, nu reflectă un cost fix sau facturabil și nu sunt asociate vreunui tarif aplicabil cetățenilor”, a precizat ofițerul.

 

 - Utilitatea investiției

 

Punctul aeromedical de la Câmpulung Moldovenesc, unde va fi garat un elicopter SMURD, a fost finalizat și recepționat de administrația județeană și urmează a fi operaționalizat după pregătirea specifică a echipajelor de intervenție. Investiția s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro.

Această structură operațională de zbor este special constituită pentru intervenție, căutare-salvare și transport sanitar. Elicopterul SMURD intervine la accidentele rutiere grave și alte tipuri de accidente, în care o persoană sau mai multe se află în pericol vital din cauza leziunilor suferite sau din cauza împrejurărilor în care se află; pentru pacienții aflați în stare critică în localități urbane mici sau cele rurale, localitățile sau locurile inaccesibile și localitățile și locurile în care lipsește asistența medicală de urgență calificată pentru cazul respectiv; la pacienții critici accidentați, intoxicați sau cu alte îmbolnăviri acute, transportați de ambulanțe sau alte mijloace de transport la unități sanitare sau spitale, care nu pot asigura stabilizarea și asistența de urgență corespunzătoare cazurilor respective, fiind necesar transferul de urgență către centre medicale specializate aflate la distanță.

De asemenea, aceste echipaje intervin în cazul pacienților suferind de afecțiuni acute cu potențial mare de agravare în lipsa altor mijloace de intervenție corespunzătoare în apropiere sau care pot să ajungă mai rapid decât elicopterul; asigură intervenția în sprijinul echipajelor de urgență și de prim ajutor ale serviciilor de asistență medicală de urgență prespitalicească publice sau private sau ale altor servicii publice abilitate, la solicitarea acestora.

Totodată, pot avea misiuni medicale secundare pentru cazurile critice aflate internate în unități sanitare care nu pot asigura investigarea și/sau asistența medicală corespunzătoare, fiind necesar transferul pacientului către o unitate sanitară specializată, precum și pentru transferul nou-născuților aflați în stare critică, care necesită asistență medicală specializată pe durata transferului și necesită incubator și echipamente speciale de monitorizare și eventual ventilație.

Elicopterul SMURD de la Câmpulung Moldovenesc se va putea implica și în misiuni speciale, precum transportul personalului specializat pentru transplant; transportul organelor prelevate în vederea transplantului; misiunile de căutare-salvare; alte misiuni de natură medicală, fie cu caracter umanitar, fie cu implicații directe în domeniul siguranței publice sau siguranței naționale, ordonate de Ministerul Sănătății sau de Ministerul Afacerilor Interne și care nu pot fi efectuate în timp util, în siguranță, cu alte mijloace.