„Perla” - o operă clasică a laureatului Premiului Nobel, o carte răscolitoare care vorbeşte despre năruirea visului american. Kino este un pescar foarte sărac dar mulţumit de viaţa pe care o duce alături de Juana şi fiul lor, Coyotito. Asta până în ziua în care descoperă cea mai mare şi perfectă dintre perle, Perla Lumii, despre care se vorbeşte în toate legendele căutătorilor de perle. Găsirea ei îl transformă pe tânărul Kino într-un om foarte bogat, mai bogat decât ar fi visat vreodată. Având Perla Lumii îndrăzneşte să viseze: să-şi cumpere o puşcă, haine frumoase, să se cunune la biserică cu Juana, Coyotito ar putea merge la şcoală dar mai presus de toate acestea - siguranţă, bunăstare şi respectul semenilor!

Dar fericirea este de scurtă durată, căci mirosul banilor atrage toată răutatea semenilor, iar Kino e nevoit să se confrunte cu invidia, lăcomia şi violenţa oamenilor. Ceea ce părea a fi un miracol se transformă într-un coşmar.  

„Dacă această poveste este o parabolă - spunea Steinbeck - atunci poate că fiecare îi va afla un tâlc şi îşi va citi în ea propria viaţă”.

Sursa: www.libris.ro