Rămasă orfană, micuța Lavinia ajunge pe pământurile unei plantații de tutun, unde trebuie să trăiască și să muncească alături de sclavi, în bucătărie. Aflată în grija frumoasei Belle, despre care unii cred că-i amanta stăpânului, Lavinia devine treptat parte a noii familii; singura opreliște în calea aparentei sale fericiri este faptul că, deși pe o plantație plină de sclavi de culoare, ea e o sclavă „albă”. În ciuda tuturor greutăților, va fi acceptată în „casa cea mare”, de unde stăpânul lipsește, iar stăpâna se luptă cu dependența de opiu. Kathleen Grissom marchează prin apropierea celor două personaje, mulatra Belle și „alba” Lavinia, un contrast greu de pus în cuvinte. „Bucătăria sclavilor” este o poveste tragică, punctată pe alocuri de nesiguranța așteptării și de înțelesuri noi ale realității familiale, unde dragostea și credința, deși trebuie să învingă orice piedică, eșuează adesea.

Romanul de debut al lui Kathleen Grissom răstoarnă convențiile prozei americane de gen. El intermediază multe momente tensionate, iar josniciile pe care le descrie țin cititorul în tensiune, atent la finalul neașteptat al unei cărți ce are toate șansele să se termine fericit.

Sursa: libris.ro