Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache face parte dintr-o comisie parlamentară care verifică prima exploatare auriferă cu cianuri care ar urma să fie deschisă în România.

Delegaţia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii a Senatului, din care face parte şi Virginel Iordache, s-a deplasat recent la Certej, în judeţul Hunedoara, pentru a verifica o serie de nereguli sesizate de compania Mining Watch România cu privire la avizarea proiectului minier aurifer. Potrivit precizărilor făcute de Mining Watch România, printre neregulile semnalate se numără evaluarea fragmentată a impactului de mediu pentru perimetrele miniere deţinute de Deva Gold sau tăierea etapizată a unei păduri de 165 de hectare, fără a respecta prevederile Codului Silvic.

Comisia, formată din senatorii Virginel Iordache, Iancu Caracota, Emilia Arcan şi Mihai Goţiu, s-a întâlnit atât cu reprezentaţii Mining Watch, cât şi cu şefii instituţiilor deconcentrate din Hunedoara. În timpul discuţiilor au fost audiaţi primarul comunei Certeju de Sus, şefii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), ai Gărzii de Mediu, ai Gărzii Forestiere, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara.

La final, rezultatele anchetei desfăşurate vor îmbrăca forma unui raport ce va fi publicat cel mai probabil în luna septembrie.

Potrivit precizărilor făcute de Mining Watch România, mina de aur de la Certej ar putea fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold, prin subsidiara Deva Gold, şi se află în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale, în comunicatul celor de la Mining Watch România precizându-se că mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 - ROSPA 0132 Munţii Metaliferi.

 

„În imediata vecinătătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deţine alte patru perimetre miniere: Băiţa-Crăciuneşti, Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, aşa cum rezultă din harta 1 a perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4.865 de hectare o depăşeste de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană. Din chiar datele tehnice furnizate de compania Eldorado Gold, cele patru perimetre adiacente nu sunt destinate a deveni proiecte miniere distincte, ci în fapt etape de extindere a proiectului minier iniţial de la Certej. Exploatarea acestor noi zăcăminte s-ar putea face folosind aceeaşi infrastructură tehnologică: uzină de procesare, iazuri de decantare etc.”, se mai spune în comunicatul de presă.

 

În document se mai arată că proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit un acord de mediu, revizuit ulterior de Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare arătate mai sus.