Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor consideră că revoluţia fiscală a Guvernului PSD-ALDE va reprezenta o adevărată piatră de moară pentru primării. Angelica Fădor a subliniat faptul că indiferent de culoarea politică a primarilor, toţi sunt nemulţumiţi de faptul că odată cu reducerea impozitului de la 16% la 10% vor scădea şi bugetele locale. „Revoluţia fiscală a PSD îi nemulţumeşte inclusiv pe primarii acestui partid. Și asta pentru că prin reducerea impozitului de la 16% la 10%, doar Primăria Generală a Bucureştiului ar pierde un miliard de lei. Mai mult, bugetele locale pierd şapte miliarde de lei, anual, după reducerea impozitului pe salarii, adică 12% din veniturile de la nivelul anului trecut. Iar explicaţia în acest caz este tot simplă: 71% din impozitul pe venitul salarial reprezintă venit al administraţiilor locale”, a explicat deputatul liberal. Pe de altă parte, Angelica Fădor a precizat că o reducere de la 16% la 10% a impozitului pe salarii presupune o scădere cu peste o treime a veniturilor statului din impozitul pe venitul salarial, deci şi o reducere proporţională a veniturilor bugetului local.

 

Angelica Fădor atrage atenţia că primăriile pierd bani care ar fi urmat să fie alocaţi pentru dezvoltare

Angelica Fădor a arătat că anul trecut, bugetul general consolidat a obţinut din venitul salarial 27,7 miliarde de lei şi aproape 20 de miliarde de lei au mers către administraţiile publice locale.

„În condiţiile în care impozitul pe venitul salarial scade de la 16% la 10%, atunci bugetul pierde 10 miliarde de lei, iar administraţia locală pierde şi ea aproximativ şapte miliarde de lei. În această situaţie, e firească supărarea primarilor, indiferent de coloratura politică a acestora, pentru că ei sunt cei care trebuie să le explice oamenilor care au avut încredere în ei şi i-au votat de ce sunt nevoiţi să amâne realizarea unor proiecte şi de ce alte proiecte nu se vor mai realiza deloc”, a declarat parlamentarul PNL de Suceava. Ea a subliniat faptul că astfel se pierd banii care ar fi fost destinaţi secţiunii de dezvoltare. Angelica Fădor a mai spus că, din nefericire, dezvoltarea localităţilor este ultima preocupare a guvernării PSD-ALDE, existând chiar riscul ca unele administraţii să intre în incapacitate de plată.

„Poveştile cu care vine PSD pentru a-i păcăli pe primari, acea echilibrare a bugetelor, respectiv a dezvoltării, nu face decât să îi pedepsească pe acei primari care sunt harnici, care muncesc, se dezvoltă, dar se dezvoltă prea repede din punctul de vedere al PSD, un PSD care trebuie să îi premieze pe ceilalţi”, a spus Angelica Fădor. Deputatul PNL de Suceava a declarat că este mai mult decât evident că revoluţia fiscală a PSD, amânată deja de două ori, „se sparge” în capul cetăţenilor, care vor fi nevoiţi să plătească taxe şi impozite mai mari, să nu beneficieze de facilităţi, să nu beneficieze de investiţii, fiind în acelaşi timp şi piatra de moară pe care primarii sunt nevoiţi să o poarte.