Social-democraţii suceveni vor să organizeze mitinguri pentru susţinerea programului de guvernare al PSD, dar şi pentru susţinerea actualei majorităţi care a fost aleasă prin votul populaţiei. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri după-amiază a Comitetului Executiv Judeţean al PSD Suceava, la care, alături de preşedintele organizaţiei, senatorul Ioan Stan, au mai participat primarii şi preşedinţii filialelor locale PSD, membrii Biroului Permanent Judeţean, consilierii judeţeni PSD. Invitaţi ai şedinţei de ieri au fost vicepremierul şi ministrul Dezvoltării regionale, Paul Stănescu, ministrul Fondurilor europene, Marius Nica, şi secretar de stat şi coordonatorul implementării PNDL, Adrian Gâdea. „Participanţii la şedinţa Comitetului Executiv Naţional au constatat, în urma analizei situaţiei tensionate din spaţiul public, existenţa unor vulnerabilităţi ale statului de drept generate de existenţa unor încercări ilegitime ale unor persoane şi instituţii de a prelua controlul asupra puterii politice alese democratic, încercări de stopare a programului de guvernare şi de discreditare a liderilor politici PSD-ALDE. Toate acestea pe fondul unei lipse totale de reacţie a preşedintelui României”, a arătat liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan.

Pe de altă parte, mai mulţi primari PSD, printre care Vasile Berariu, din Boroaia, Gheorghe Fron, din Cornul Luncii, sau Ioan Pavăl, din Dumbrăveni, şi-au exprimat indignarea faţa de mitingurile nefundamentate susţinute de partide politice, „în special PNL-PDL, care au dus ţara într-o gravă criză economică în 2010”, sau de ONG-uri care nu urmăresc interesele românilor şi ale României. Primarii au solicitat instituţiilor abilitate să ia atitudine şi să aplice legea în cazul acestor adunări neautorizate. „S-a cerut mai multă fermitate din partea parlamentarilor majorităţii existente în mod legitim în adoptarea legilor care să limiteze abuzurile de orice natură ale unor instituţii sau persoane. Cei care au luat cuvântul au transmis dorinţa celor pe care îi reprezintă de a-şi exprima prin mitinguri susţinerea pentru programul de guvernare şi faţă de majoritatea votată, dar spre deosebire de acţiunile ce se petrec în prezent în stradă aceste mitinguri vor fi în cadrul decenţei şi legalităţii”, au transmis social-democraţii suceveni după şedinţa de ieri.

Tot în cadrul Comitetului Executiv Judeţean al PSD Suceava, primarii au formulat mai multe întrebări miniştrilor prezenţi, în special legate de proiectele finanţate prin PNDL. Astfel, ministrul Paul Stănescu i-a asigurat pe cei prezenţi că vor fi decontate toate facturile depuse pentru PNDL 1, dar şi că PNDL 2 va respecta cu stricteţe toate etapele stabilite, iar economiile rezultate în urma desfăşurării primei etape vor fi utilizate tot la nivelul judeţului pentru finanţarea unor proiecte eligibile, dar care nu au fost aprobate în această etapă. El a explicat că această decizie este foarte bună pentru judeţul Suceava, care a ocupat primul loc la alocările prin PNDL 2, cu nu mai puţin de 909 milioane lei.

În acelaşi timp, secretarul de stat Adrian Gâdea a precizat că vrea să prezinte situaţia reală a acestui program, arătând că din 253 de proiecte aprobate pentru judeţul Suceava, pentru 224 au fost deja depuse documentaţiile, data limită fiind 30 noiembrie, iar pentru 80 deja au fost semnate contractele, restul fiind în analiză la minister, data până la care trebuie semnate contractele fiind 31 decembrie 2017.

 

Liderii PSD Suceava au prezentat principalele măsuri îndeplinite din programul de guvernare al PSD

Tot în şedinţa de vineri, liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a prezentat analizele efectuate în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, care a avut loc săptămâna trecută la Băile Herculane. Toate aceste analize au fost finalizate prin adoptarea unei rezoluţii, care le-a fost prezentată social-democraţilor suceveni de senatorul PSD Virginel Iordache, în care s-a evidenţiat gradul de implementare a programului de guvernare în primele 10 luni, subliniindu-se cele 100 de măsuri importante realizate până acum. Virginel Iordache a făcut referire la creşterea economică de 7%, faţă de valoarea de 5,5% asumată, el precizând că România se află pe primul loc după estimarea FMI şi pe locul 3 după OECD. Iordache a spus că printre aceste măsuri deja realizate se mai numără creşterea cu 10,6% a veniturilor bugetare, adică un plus de 20 miliarde lei;  scăderea datoriei guvernamentale la 37,4% din PIB (faţă de 39% asumat), adoptarea salarizării unitare, creşterea salariilor în sectorul bugetar cu 21,2% (cu 35% în sănătate, 15% în educaţie, 50% în cultură, 20% în administraţia publică), creşterea salariului minim, de la 1.250 la 1.450 de lei, creşterea punctului de pensie de la 871 la 1.000 de lei, eliminarea CASS pentru pensionari, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei şi a valorii burselor pentru studenţi de 83 la 201 lei/lună, acordarea gratuităţii la transport pe calea ferată pentru studenţi, demararea procesului pentru construirea a cinci spitale regionale şi a unui spital republican, creşterea cu 16% a veniturilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi cu 17,7% a indemnizaţiei lunare minime pentru creşterea copilului, plata la timp a subvenţiilor, de 3,7 miliarde de euro, pentru 885.000 de fermieri, creşterea cu 40% faţă de 2016 a suprafeţei irigate, respectiv 478.000 de hectare, derularea programului ”Tomate româneşti” prin care s-au acordat 3.000 de euro pentru mai mult de 9.000 de fermieri, eliminarea a 102 taxe, lansarea programului ”Start-Up Nation” prin care 8.700 de firme noi au semnat acorduri de finanţare, dar şi acreditarea tuturor autorităţilor de management necesare atragerii fondurilor europene.