Coaliţia PSD-ALDE din Consiliul Local Suceava este la un pas să se destrame, după ce cei trei reprezentanţi ai partidului condus la nivel naţional de Călin Popescu Tăriceanu au solicitat demisia de onoare a lui Dan Ioan Cuşnir din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale Suceava a PSD. Consilierii locali ALDE Ovidiu Milici, Marius Cernescu şi Dan Roibu îl acuză pe Dan Ioan Cuşnir că a minţit atunci când a spus că ALDE ar susţine în totalitate proiectele PNL supuse aprobării în deliberativul local. „Din cauza minciunilor şi a dezinformărilor repetate pe care Dan Ioan Cuşnir le-a adus în spaţiul public în ultima perioadă, consilierii locali ALDE Suceava cer demisia de onoare a acestuia din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Suceava. Ieşirile publice lipsite de conţinut şi de substanţă ale numitului Dan Ioan Cuşnir, doar pentru a mima o opoziţie la actuala majoritate din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Suceava, nu mai sunt o surpriză pentru suceveni, ci sunt o certitudine chiar pentru colegii săi de partid”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de cei trei consilieri ALDE.

Aceştia consideră că până la un anumit punct, aceste ieşiri publice ale lui Dan Ioan Cuşnir ar putea fi înţelese, însă ceea ce nu poate fi înţeles şi tolerat este faptul că liderul PSD Suceava „atacă, minte cu neruşinare şi jigneşte gratuit consilierii locali ai ALDE Suceava”, pe care îi acuză că „au votat creşterea de taxe şi impozite, precum şi creşterea preţului la salubritate, au denaturant votul sucevenilor, precum şi alte inepţii”.

 

„Anumiţi consilieri PSD semnalizează <stânga>, dar o cotesc la <dreapta>!”

În comunicatul de presă transmis se mai arată că modul în care Ovidiu Milici, Marius Cernescu şi Dan Roibu au votat, adică împotriva majorării taxelor şi impozitelor locale, în şedinţa din noiembrie 2017, se poate observa clar din votul electronic exprimat. Cei trei au adăugat că au fost acuzaţi de Dan Ioan Cuşnir şi de faptul că au votat „pentru” creşterea preţului la salubritate, în şedinţa Consiliului Local din luna iulie 2017. Pentru a combate aceste acuzaţii, consilierii ALDE au precizat că tot din votul electronic se poate observa că ei s-au abţinut la vot, ceea ce înseamnă tot un vot „împotrivă”. „Numitul Dan Ioan Cuşnir ne-a acuzat că ALDE ar susţine în totalitate proiectele PNL. O afirmaţie iresponsabilă şi total falsă! În schimb acesta se face că nu ştie sau nu vrea să vadă cum anumiţi consilieri PSD semnalizează <stânga>, dar o cotesc la <dreapta>! Și tot din votul electronic se poate dovedi acest lucru atunci când a fost supus dezbaterii un proiect deosebit de important, referitor la rectificarea bugetară, iar consilierii PNL nu aveau numărul de voturi necesare. În mod normal, toţi consilierii ALDE şi PSD ar fi trebuit să se opună, iar proiectul să fie respins. Surpriză însă! Cei trei consilieri ALDE, alături de şapte consilieri din cei opt ai PSD se abţin, însă unul de la PSD votează proiectul PNL, acesta fiind adoptat. Deci, a trecut cu sprijinul PSD! Atunci, cine colaborează cu PNL-ul şi cu actualul primar?”, au precizat consilierii locali ai ALDE, aceştia prezentând o captură după rezultatul votului electronic exprimat la acest proiect de hotărâre, din care ar reiese faptul că social-democratul Vasile Mocanu ar fi votat „pentru” în loc de „abţinere”, cum au făcut ceilalţi consilieri PSD şi ALDE.

Cei trei consilieri ALDE amintesc şi de faptul că Dan Ioan Cuşnir i-a acuzat şi că au votat bugetul local al municipiului Suceava pentru anul 2018. În comunicat se explică faptul că raţiunea pentru care ALDE a votat „pentru” acest proiect a fost acela că oricum acest buget avea voturile necesare pentru a trece din partea PNL-PMP, însă consilierilor ALDE le-au fost acceptate şi asumate în mod public amendamentele care le-au fost sugerate de cetăţenii din municipiul Suceava. „Am preferat să fim cât se poate de eficienţi şi de pragmatici în ceea ce priveşte doleanţele cetăţenilor în detrimentul unei retorici ineficiente şi neelegante de tipul <şef PSD municipiu>. Dacă vom constata că amendamentele noastre referitoare la străzi, parcări, spaţii de joacă nu se vor realiza în cursul anului 2018, vom sancţiona fără menajamente actuala administraţie, aşa cum am făcut-o şi până acum. Noi aşa considerăm că ar trebui să se desfăşoare lupta politică, ţinând cont de doleanţele şi necazurile sucevenilor şi făcând ceva concret pentru a le îndeplini, nu cu schiorlăieli pe la televizor, nu cu minciuni grosolane şi cu mimatul opoziţiei”, precizează consilierii locali ai ALDE.

 

Consilierii ALDE Suceava: Dan Ioan Cuşnir reprezintă „o ruşine pentru membrii PSD, cât şi pentru cetăţenii municipiului Suceava”

Cei trei reprezentanţi ALDE au mai spus că Dan Ioan Cuşnir i-a acuzat că nu dau dovadă de colaborare cu reprezentanţii PSD din deliberativul local. „Este un lucru total neadevărat care poate fi lesne probat. Însă acesta uită că din partea PSD, şi la îndemnul lui Dan Ioan Cuşnir, i s-a făcut o plângere penală domnului consilier local ALDE  Marcel Dan Roibu, pentru o greşeală minoră, omenească şi absolut nevinovată pe care acesta a făcut-o, dezinteresat, când a fost preşedinte de şedinţă în luna iulie 2017. Oricum, de această plângere penală râde şi un student din anul I de la orice Facultate de Drept privată, însă este de remarcat modul în care vede numitul Cuşnir principiul coabitării şi colaborării”, se mai precizează în comunicatul de presă.

În acest document se mai arată că luând în considerare toate aspectele amintite anterior, la care s-ar mai adăuga şi altele, consilierii ALDE din Consiliul Local Suceava cer demisia de onoare a preşedintelui Organizaţiei Municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir. Ovidiu Milici, Marius Cernescu şi Dan Roibu consideră că „minciunile sfruntate, manipularea grosolană şi mimatul opoziţiei” nu sunt compatibile cu funcţia politică pe care o ocupă Dan Ioan Cuşnir, iar acesta reprezintă „o ruşine pentru membrii PSD, cât şi pentru cetăţenii municipiului Suceava”.

Cei trei spun că fără a disimula, îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu toţi colegii consilieri PSD din Consiliul Local Suceava, în interesul cetăţenilor care le-au dat votul pentru a face treabă şi pentru a-i reprezenta cu demnitate, „nu prin certuri sterile şi scandal, de care ne-am săturat cu toţii”. „În condiţiile în care se va înţelege că ALDE nu este anexa PSD, iar colaborarea dintre noi se poate baza pe respect şi nu pe subordonare, inclusiv la Suceava coaliţia poate funcţiona în cele mai bune condiţii”, au dat asigurări, în final, cei trei consilieri locali suceveni ai ALDE.