Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu, i-a sugerat noului ministru al românilor de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, să ia măsuri ferme pentru sprijinirea cetăţenilor români din Ucraina. Alexandru Băişanu i-a explicat noului ministru problemele prin care au trecut, în Ucraina, scriitorul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, precum şi Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, ca urmare a luărilor de poziţie cu privire la interzicerea de a se studia în limba română.

„Vin din Bucovina, acolo unde peste 12 comunităţi etnice trăiesc în bună pace. Şi mi-aş dori ca lucrul acesta să se întâmple şi în partea de nord a Bucovinei. Pentru că ştim că istoria, aşa cu nedreptăţile ei, a făcut ca România să lase în urmă un teritoriu românesc cu o populaţie românească foarte mare. Şi vreau să vorbesc despre domnul Vasile Tărâţeanu, membru al Academiei Române, scriitor român care a avut de suferit enorm de mult în ultima perioadă”, a spus deputatul ALDE de Suceava.

El i-a spus ministrului Natalia Elena Intotero că Vasile Tărâţeanu este unul dintre cei care „ţin steagul sus pentru limba română”. Alexandru Băişanu a spus că după apariţia legii prin care etniile din Bucovina trebuiau să vorbească doar limba ucraineană, Vasile Tărâţeanu a luat atitudine şi a spus că „nu poate să renunţe la limba pe care o vorbeşte”. „În urma acestor luări de poziţii, acest om, dar şi Centrul Cultural <Eudoxiu Hurmuzachi> din Cernăuţi au fost ţinta ultranaţionaliştilor ucraineni”, a arătat Alexandru Băişanu. El i-a propus ministrului Natalia Elena Intotero să organizeze o vizită oficială în Ucraina pentru a-i sprijini în mod concret pe românii care trăiesc în această ţară. „Vă propun, ca un prim gest de recunoaştere a rolului acestui minister, să ne deplasăm în Ucraina pentru a-i sprijini pe românii de acolo care trec prin momente grele din cauza acestor ultranaţionalişti, dar şi pentru a avea discuţii, la cel mai înalt nivel, cu toţi cei care consideră că pot să nedreptăţească populaţia românească din Ucraina”, a spus deputatul ALDE de Suceava.

Alexandru Băişanu consideră că acest lucru ar reprezenta „un gest extraordinar” pe care România, Guvernul şi Parlamentul României l-ar putea face cu adevărat pentru românii care trăiesc în afara graniţelor ţării, „fără voia lor”.