Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a acuzat lipsa politicilor promovate de actualul Guvern pentru sprijinirea agriculturii din România şi a fermierilor. În discursul său susţinut la întâlnirea regională a PNL din regiunea de Nord-Est, care a avut loc la Bacău, Gheorghe Flutur a spus că România are o problemă în momentul de faţă în privinţa balanţei de importuri şi exporturi la alimente. Flutur a spus că a fost ministru al Agriculturii, după care a revenit la Suceava pentru a face administraţie judeţeană, iar acum simte că în România lipsesc programe guvernamentale pentru dezvoltarea agriculturii.

„Simt că lipsesc programe guvernamentale şi liberale prin care să îi învăţăm pe ţărani ce să facă cu subvenţiile primite. Polonia şi Ungaria fac asta şi încurajează asocierile şi clusterele. De aceea avem mere, lapte, cartofi din Polonia, pentru că ei s-au asociat pe piaţa românească şi noi cununăm la nunţi cu banii de pe subvenţia europeană”, a declarat Flutur. El a subliniat că acest lucru se întâmplă deoarece Guvernul nu îi învaţă pe ţărani ce să facă cu subvenţia. Mai mult, liderul PNL Suceava a spus că a auzit „un socialist” care cerea închiderea podului de pe Dunăre pentru a-i opri pe bulgari să vină în România să-şi vândă legumele la preţuri mai mici decât cele de pe piaţa românească. „Era cineva din zona socialistă. Cerea să închidă podul ca să putem vinde noi mai scump. Nu de aia am intrat noi în Uniunea Europeană. Noi trebuie să lucrăm la competitivitate şi să investim, pentru că trenul trece şi noi nu facem investiţii pentru a concura cu ungurii, cu polonezii şi cu alţii. Asta consider eu că este una dintre provocările la care PNL trebuie să dea răspuns”, a subliniat Gheorghe Flutur.

El a adăugat că o altă provocare ar fi şi rezolvarea problemelor legate de lipsa forţei de muncă. Liderul PNL Suceava a precizat că dacă în trecut se vorbea în România de criza locurilor de muncă, acum se discută despre o criză a forţei de muncă. Gheorghe Flutur a spus la întrunirea regională a liberalilor că recent a avut o întâlnire cu un specialist din Germania în dezvoltarea învăţământului dual profesional, sistem pe care vrea să-l implementeze în judeţul Suceava. „Nu vor veni investitori dacă nu vor exista specialişti pe meserii. Din păcate, şi noi, şi Bacăul suntem campioni la exportul de forţă de muncă. Aici trebuie să găsească răspunsul PNL. Trebuie să fim pragmatici şi să avem o abordare pentru stabilizarea forţei de muncă”, a declarat Flutur.