Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de una din ultimele intenţii ale Guvernului PSD-ALDE, condus de Viorica Dăncilă, prin care se doreşte majorarea impozitelor locale de 3 până la 6 ori. În opinia parlamentarului sucevean, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri ar condamna autorităţile locale să stea mereu la mâna celor de la Bucureşti.

„După ce Guvernul a lansat deja în dezbatere o parte dintre principiile Codului finanţelor publice locale, aflăm că soluţia <revoluţionară> a PSD-ALDE pentru administraţiile locale constă în majorarea impozitelor locale de 3 şi până la 6 ori, cel mai probabil chiar de anul viitor. Asta este soluţia PSD-ALDE, deşi au promis resurse bugetare mai mari din TVA sau din impozitul pe venit. Probabil că au tras linia, au văzut cât de mare este dezastrul financiar creat de incompetenţa lor şi au născocit această soluţie criminală, care loveşte şi în credibilitatea autorităţilor locale, a primarilor, viceprimarilor şi consilierilor locali, şi care mai bagă, încă o dată, mâna adânc în buzunarul cetăţeanului. Aşadar, Guvernul se pregăteşte să se spele pe mâini de toată fundătura financiară pe care a creat-o şi transferă toată povara pe umerii administraţiilor locale. Mă întreb oare, câtă umilinţă mai pot îndura aleşii locali, indiferent de culoarea lor politică, când văd de cât dispreţ este capabil Guvernul Dragnea? Toţi primarii din România au făcut eforturi importante ca să menţină impozitele la limitele minime de 0,08% pentru locuinţe şi de 0,2% pentru clădiri rezidenţiale. Ce va simţi primarul care va merge din poartă în poartă şi va spune celui care l-a ales că de anul viitor impozitul anual pe proprietate va fi de 3 sau de 6 ori mai mare? Oare câte vor mai putea îndura şi cetăţenii, dar şi cei care se bucură de foarte mare încredere între cetăţeni, adică aleşii locali – primari, viceprimari sau consilieri, pentru că un Guvern incompetent greşeşte în continuu, iar administraţiile locale şi cetăţenii trebuie să plătească?”, s-a întrebat Ioan Balan.

 

Balan: „PSD-ALDE vrea ca primarii să răspundă în faţa şefilor politici şi nu în faţa cetăţenilor care i-au ales”

Deputatul liberal de Suceava crede că totul are şi un alt substrat. Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018, s-a decis confiscarea excedentelor bugetelor locale şi creşterea dependenţei primarului ales în faţa şefilor de partid de la Bucureşti.

„PSD-ALDE vrea ca primarii să răspundă în faţa şefilor politici şi nu în faţa cetăţenilor care i-au ales. Zilele trecute, au apărut în spaţiul publice primele detalii privind ceea ce intenţionează domnul Dragnea să facă în administraţia locală, prin Codul finanţelor publice locale. După ce, în anul 2013, domnul Dragnea era cel care flutura steagul descentralizării administraţiei publice locale, toţi aleşii locali au aşteptat ca domnia sa să vină cu soluţii moderne de finanţare corespunzătoare a autorităţilor locale, cu surse noi de finanţare şi cu predictibilitate în construirea bugetelor oraşelor şi comunelor. Toată lumea a aşteptat să vedem cum şi în România, ca în toate statele dezvoltate, adevărata guvernare este cea locală, apropiată de cetăţean şi de nevoile sale. Din păcate, lucrurile stau exact pe dos şi aceste măsuri vor lovi din plin în bruma de independenţă pe care o au autorităţile locale în acest moment”, a concluzionat Ioan Balan.