Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache consideră că prin modificarea Legii achiziţiilor publice Guvernul face un pas important în deblocarea investiţiilor. 

Virginel Iordache a arătat că Legea achiziţiilor publice a fost modificată radical, fiind înlăturate cele mai mari bariere care au frânat până acum dezvoltarea României.

“În această săptămână, se va aproba unul dintre cele mai importante acte normative din acest an, o măsură aşteptată cu mare interes de autorităţile locale, de investitori şi de cetăţeni în general, care îşi doresc investiţii în dezvoltarea României”, a declarat Iordache, el adăugând ca “este a doua mare intervenţie a Guvernului în deblocarea investiţiilor, după ce a modificat Legea Parteneriatului Public-Privat”.

Senatorul PSD de Suceava a explicat că prin modificarea Legii achiziţiilor publice vor fi înlăturate trei bariere majore, care blochează investiţiile în România, prima dintre acestea fiind cea a abuzului de contestaţii, prin introducerea unei cauţiuni la depunerea contestaţiei. Iordache a spus că prin noua formă a legii se înlătură bariera care ţinea pe loc un proiect contestat până la pronunţarea definitivă şi irevocabilă, astfel încât un contract se va putea semna imediat după verdictul primei instanţe. De asemenea, el a mai precizat că se va înlătura şi bariera controlului ex-ante, prin simplificarea drastică a acestei proceduri care se desfăşoară înainte de atribuirea proiectului. “În plus, se simplifică achiziţiile directe, după modelul Comisiei Europene. Totodată, se va înfiinţa Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, unde se vor cumpăra produsele necesare pentru toate autorităţile publice. Prin aceasta se obţin două avantaje majore. Se termină harababura cu diferenţele dintre preţurile de achiziţie pentru aceleaşi produse, cumpărate în locuri diferite, şi în acelaşi timp va scădea preţul de achiziţie, pentru că se va negocia un volum mare de produse, deci vom face economii importante la buget”, a declarat Virginel Iordache. Senatorul PSD de Suceava a mai spus că un alt efect pozitiv va fi scăderea preţului de achiziţie la medicamentele necesare în unităţile medicale din România. “Din economiile făcute vom putea cumpăra mai multe medicamente şi de o calitate mai bună”, a precizat Iordache. El a mai afirmat că tot în acest sistem centralizat se vor mai achiziţiona carburanţi, autovehicule, echipamente IT&C şi birotică-papetărie.