Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz apreciază adoptarea de către Guvern a hotărârii de finanţare a două programe de asistenţă pentru persoane vârstnice, pe care le consideră „de interes naţional”.

Este vorba despre ”Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” şi ”Sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale din unele unităţi administrativ-teritoriale în care nu s-au înfiinţat sau nu au fost acreditate serviciile publice de asistenţă socială”. Cele două programe vor fi implementate în perioada 2018-2020, iar Guvernul a alocat un buget de 115 milioane de lei, a subliniat deputatul.

Cobuz a arătat că primul program vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu poate asigura îngrijirea necesară, cât şi prevenirea instituţionalizării persoanelor vârstnice. Al doilea program vine în sprijinul autorităţilor publice locale în a-şi îndeplini atribuţiile privind organizarea, administrarea şi acordarea serviciilor sociale. „Serviciile publice de asistenţă socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obţină certificatul de acreditare prin angajarea sau contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenţilor sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni”, a declarat deputatul PSD.

Persoanele vârstnice beneficiază de asistenţă socială conform Legii 17/2000, iar dreptul la asistenţă este stabilit în raport cu situaţia socio-medicală şi cu resursele economice ale persoanelor vârstnice.

Maricela Cobuz a precizat că, în prezent, în România sunt licenţiate de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale 209 servicii sociale cu îngrijire la domiciliu, iar judeţul Suceava dispune de trei servicii sociale private de îngrijire la domiciliu şi de unul public.

„Prin aprobarea acestor proiecte, cel puţin 300.000 de persoane vor beneficia de serviciile de asistenţă socială, de realizarea evaluării iniţiale, inclusiv de consiliere şi informaţii referitoare la riscurile sociale şi drepturile de protecţie socială”, a mai declarat deputatul sucevean.