Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat indignarea vizavi de activitatea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici. Parlamentarul sucevean a adus în atenţie problema operatorilor economici care distribuie şi comercializează în sistem angro produse energetice, fără depozitarea acestora. Mai exact, aceştia reclamă birocraţia suplimentară adusă de prevederile Ordinului nr. 1960/2018, din cauza căruia, pe lângă faptul că se complică puternic modul de operare, eficienţa fiscală a măsurilor este egală cu zero.

„Operatorii argumentează că Ordinul nr. 1960/2018 elimină atestarea înregistrării unităţii de comercializare fără depozitare, obţinută anterior, deoarece operatorii care comercializează produse, fără depozitare, nu deţin spaţii pentru depozitare. În acest sens, la art. III se stipulează că trebuie efectuată procedura de înregistrare de către operatorii economici, chiar şi cei care au fost înregistraţi, anterior emiterii ordinului, să distribuie şi să comercializeze în sistem angro, fără depozitare, produse energetice (respectiv comercializează carburanţi, dar care nu utilizează spaţii de depozitare datorită specificului activităţii de intermediere). Operatorii mai susţin că eficienţa fiscală este egală cu zero, în condiţiile în care la ieşirea din depozitele producătorului/importatorului produsele energetice au accizele şi TVA-ul deja plătite”, a detaliat Ioan Balan.

În acest context, deputatul PNL i-a adresat două întrebări lui Eugen Teodorovici şi speră ca acesta să repare greşeala.

„Vă solicit, domnule ministru, să precizaţi dacă intenţionaţi să modificaţi acest ordin, în sensul renunţării la obligativitatea reînregistrării operatorilor economici deja înregistraţi (eliminarea caracterului retroactiv al ordinului)? De asemenea, să-mi spuneţi dacă aveţi în vedere să eliminaţi condiţia absurdă a dotării operatorilor economici cu depozite speciale, în condiţiile în care unii dintre aceştia comercializează produse fără depozitarea efectivă?”, sunt întrebările lui Ioan Balan.