Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunţat că, în şedinţa de miercuri, Camera Deputaţilor, în calitate de forum decizional, a adoptat cu 281 de voturi „pentru” Legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale.

Maricela Cobuz a spus că în calitate de coiniţiator a votat pentru adoptarea acestui proiect de lege care prevede accesul la serviciile medicale pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele de sănătate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin cod numeric personal.

Cobuz a arătat că anual, în România, sunt abandonaţi în maternităţi sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. „Conform datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuţii abandonaţi în maternitate nu aveau identitate. Există, de asemenea, un procent de 10 dintre minorii aflaţi în centrele de plasament care nu au un certificat de naştere”, a precizat deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a precizat că în prezent, potrivit statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an. De asemenea, peste 160.000 de români nu au carte de identitate, aceştia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document. Cobuz a declarat că în calitate de medic pediatru salută decizia adoptării de către Parlament a proiectului de lege, având în vedere că accesul la serviciile medicale este un drept fundamental pentru fiecare român.