Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan și-a exprimat convingerea că autoritățile județene și regionale vor gestiona mult mai bine proiectele de interes local.

”Noul cadru financiar multianual 2021-2027 a fost foarte bine pregătit în ultimul an, în special cu privire la descentralizarea managementului programelor operaționale, scopul urmărit fiind o cât mai mare apropiere a deciziilor de nevoile de finanțare și de beneficiarii finali ai fondurilor europene. Mai mult decât atât, angajamentul Guvernului PNL este acela de a continua procesul de descentralizare prin transferul de resurse și competențe nu numai la nivel regional, ci și județean și local, în scopul eliminării decalajelor de dezvoltare economică și socială între regiunile de dezvoltare ale țării”, a arătat Ioan Balan.

Pentru a afla mai multe amănunte despre acest proiect extrem de ambițios, deputatul sucevean s-a adresat ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, de la care vrea să afle care sunt sumele estimate a fi direcționate către Regiunea Nord-Est Moldova din cele două instrumente financiare: bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027 și Next Generation EU, fondul pentru relansare economică. De asemenea, Ioan Balan vrea să afle ce domenii de finanțare vor fi vizate prin transferul managementului unor programe operaționale regionale către Regiunea Nord-Est.

”În condițiile în care autorități ale administrației publice județene sau locale vor putea să gestioneze obiective de investiții majore (construirea de centuri ocolitoare, pasaje, drumuri de legătură din rețeaua națională), vă rog să precizați dacă autoritățile de management regional vor putea să finanțeze nemijlocit asemenea investiții sau dacă autoritățile județene sau locale vor putea solicita direct de la Comisia Europeană finanțări suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunile care au nevoie urgentă de dezvoltare. Vă rog să precizați, de asemenea, dacă la nivelul resurselor umane (pregătire tehnico-economică și sub aspect numeric), Agenția pentru dezvoltare regională Nord-Est este pregătită pentru a prelua competențele suplimentare rezultate din procesul de descentralizare”, sunt alte două întrebări adresate de parlamentarul sucevean ministrului Marcel Boloș.