”Un sistem de educație performant, garanția viitorului societății românești”, consideră Larisa Blanari, candidatul PSD pentru un post de deputat la alegerile generale programate pe data de 6 decembrie. De aceea, asigurarea resurselor necesare finanțării acestui domeniu de activitate este vitală pentru viitorul nostru, al tuturor. În afara dotărilor necesare bunei funcționări a sistemului de educație, este nevoie și de realizarea unor sisteme integrate care să permită unui număr cât mai mare de copii să aibă acces la informații de bază.

”Asigurarea resurselor materiale digitale (laptopuri/tablete, conectare internet), realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platformă open-source, cu facilități de videoconferință incluse, înființarea <Platformei naționale digitale a educației> (manuale în format digital, catalogul virtual, alte resurse de învățare șiposibilități de evaluare) sunt aspecte care trebuie rezolvate cât mai urgent. De asemenea, este necesară realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia în colaborare cu Televiziunea Română, destinate elevilor, cadrelor didactice și familiei”, a arătat Larisa Blanari.

Reprezentantul PSD Suceava mai dorește înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16,00, oferind astfel elevilor pe lângă programul şcolar şi posibilitatea de a servi o masă caldă şi de a participa la activități de aprofundare, remediale şi extracurriculare la decizia școlii, în funcție de specificul comunității. Pentru copiii cu nevoi speciale instituirea unor burse de asistență socială sau de studiu ar fi extrem de bine-venită, cuantumul urmând să difere, dar să nu fie mai mic de 450 de lei/lunar.

Larisa Blanari mai militează și pentru un învățământ adaptat nevoilor pieței muncii, astfel încât angajatorii să poată avea persoane calificate în domeniile deficitare.

”Consider că trebuie realizată o reconfigurare a programelor școlare din perspectiva aplicabilității practice a acestora, cu asigurarea predării integrate. De asemenea, în educație trebuie să facem rapid pași pentru asigurarea unui stil de viață sănătos, o educație economică și antreprenorială, dar și educație juridică și legată de dreptul muncii. Numărul de ore alocat anumitor discipline trebuie regândit, iar procesul de evaluare a elevilor să aibă la bază consilierea și cariera viitoare a copilului”, a mai spus Larisa Blanari.

Sportul este un domeniu la fel de important ca educația și sănătatea și de aceea a fost adus în atenție de candidata PSD pentru Camera Deputaților.

”Ținând cont de expresia latină <mens sana in corpore sano> (o minte sănătoasă într-un corp sănătos), cred că este necesar să punem accent și pe educația fizică. Propun introducerea de ore suplimentare în cadrul sistemului educațional, astfel încât elevii să fie formați și informați cu privire la educația fizică și sport. Optez pentru introducerea de vauchere pentru abonamente la sălile de fitness, astfel încât accesul să fie permis unui număr cât mai mare de persoane, din toate categoriile sociale. Nu putem pregăti o generație de succes fără să ne gândim în primul rând la sănătatea și educația acesteia”, a concluzionat Larisa Blanari.