“Mişcarea antialcoholică”

Mişcarea antialcoholică care începuse înainte de câţiva ani şi care a fost zugrumată de autorităţi la intervenţia crâşmarilor, din nou seamănă că va începe. E şi timpul suprem. Societatea politică din Câmpulung „Unirea” a ţinut Vineri la 12 Faur sub ceriul liber o mare adunare publică în care s’au discutat nesfârşitele daune, trupeşti şi sufleteşti, ce le aduce beţia asupra poporului. La acea adunare a fost invitat şi „prorocul” din Mahala, Ştefan Soiniciuc, omul cel mai religios şi cel mai treaz din toată ţara, care la timpul său a avut de suferit cele mai mari neplăceri din partea autorităţilor administrative intrate în serviciul crâşmarilor.

“Patria”, Organul Partidului Naţional Roman, Cernăuţi, Anul IV, Nr. 4, 18 Februarie 1909.

 

„Arestarea unei hoaţe”

„Eri dimineaţă s’a prezentat poliţiei proprietarul fabricei de textile „Beco”, anume Siegfreid Pollack, care a reclamat că în ultimul timp din biroul unei fabricei au fost furate de repetate ori însemnate sume de bani. Numai în cursul nopţii trecute au dispărut dintr’un sertar al biroului 35.000 de lei, bani numerar. În urma anchetei a fost suspectată ca autoare o lucrătoare a fabricii, Dominica Bordeian, în etate de 16 ani. Fiind anchetată numita a mărturisit că a venit în birou, a deschis sertarul cu ajutorul unei chei false şi a furat de acolo respectiva casetă de bani pe care a dus-o în curtea casei din strada Constantin Stamate, numărul 1, unde a ascuns-o în zăpada care se afla în curte. Numita fată a mai mărturisit că a mai comis şi alte repetate furturi la biroul fabricei. Ea intenţiona cu aceşti bani furaţi să-şi cumpere haine şi apoi să plece la Bucureşti.

 „Suceava”, Organ zilnic al Ţinutului Suceava, răspînditor de graiu, faptă şi gînd românesc ,Anul II, Nr. 328, 13 februarie 1940.

 

“Creşte numărul cititorilor”

“Biblioteca centrală raională Gura-Humorului a mai primit de curînd un număr de 966 volume noi ajungând astfel în prezent să aibă peste 14.300 volume. Folosind forme variate de popularizare a cărţilor, cu seri de basme pentru copii, recenzii, seri literale, prezentarea cărţilor la staţia de radioficare, s-a reuşit ca pînă la 1 februarie a.c. să se facă fişe la un număr de 603 cititori care au împrumutat 3.027 de volume. Aceasta însemnată creştere de aproape 50 la sută a numărului de cititori, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut”.

„Zori Noi”-, Anul XIV, nr. 3785, 7 februarie 1960.