„Viaţă prin trei secole”

„Azi, când toată lumea e grăbită şi fără astâmpăr, când cu toţii alergăm în desperare spre mormintele ce ne înghit fără de vreme, trebue numaidecât să-i admirăm pe acei muritori cari, cu sânge rece, păşesc înainte spre hatul existenţei şi, trăgând cu urechia cât de lin li picură viaţa, nici nu bagă de seamă cum îi ajunge din urmă şi întrece lungul şir al anilor neosteniţi. A-ţi şti viaţa trăită prin trei secole, e totuşi ceva de tot rar. Şi s’a întâmplat aevea. Joi, la 25 iuli a trecut la cele veşnice femeia cea mai bătrână din comuna munteană Iacobeni, anume Parascheva a Luchi Iacoban, bunica asistentului postal din Cernăuţi, Mihail Iacoban şi a locotenentului Toader Iacoban. Această bunică s’a născut în anul 1788. A trăit va să zică 12 ani în secolul 18, 100 ani în sec. 19 şi un an în cel de-al douăzecilea”.

„Deşteptarea”, Anul IX, nr. 54, Cernăuţi, 15/28 Iulie 1901.

 

„Contrabandă de spirt prinsă”

„Jandarmii postului Dorna - Candreni din judeţul Câmpulung au prins o contrabandă de spirt, în cantitate de 400 de litri care se transporta de către individul Isail Kigher, din oraşul Rădăuţi, cu autocamionul Nr. 135 Rădăuţi, venind cu el din Bistriţa Năsăud fără a plăti taxele către stat. La oficiul postului, individul contrabandist, simulând că umblă într’o servietă pentru a-şi lua săpun de spălat, şi-a tras un glonte de revolver în inimă. Moartea i-a fost fulgerătoare. Cazul se cercetează de Parchetul Câmpulung”.

„Glasul Bucovinei”, Anul XIII, Nr. 3278, 23 Iulie 1930.

 

Succesele Comitetului Provizoriu

Sub conducerea şi îndrumarea Partidului şi a Comitetului Provizoriu Judeţean, Comitetul Provizoriu al Oraşului Suceava, în scurta perioadă dela instalarea sa, a reuşit o serie de succese cari constituie un aport preţios în munca nouă de gospodărire a bunurilor şi avutului obştesc de pe întreg cuprinsul Republicii noastre Populare. 14 echipe de cadrul sindicatului au împînzit tot oraşul ducînd o muncă de lămurire şi îndrumare în rîndurile maselor şi aceste au ieşit cu avînt la curăţirea şanţurilor şi a curţilor, la repararea gardurilor şi a imobilelor”.

„Lupta poporului”, Anul III, nr. 598, Suceava, Luni 18 iulie 1949.