„Emigrarea Ciangăilor din Bucovina”

„Domnii Maghiari din imperiu samănă că s’au săturat acuma de fraţii lor din Bucovina. Entusiasmul sau fanatismul naţional a încetat de când au vedut ce elemente capătă de aice şi când au înţeles că numai cu vorbe şi cu patriotism nu se pot hrăni câteva sute de oameni care vin în sânul patriei mame. Cea mai mare parte s’au întors în Bucovina prăpădiţi, rupţi şi peritori de foame, cerşind pe la uşile acelora pe carii îi părăsise în sunetul musicelor sub fălfăirea steagurilor maghiare şi sub influenţa maghiarului Odescalchi şi a rachiului”.

„Revista Politică”, Anul II, nr. 4, Suceava, 1 Iuli 1887.

 

O cuconiţă...

„În comuna Breaza este o cuconiţă cu numele Adolfine Andreiczuk, care nu numai că nu-i româncă dar poartă şi o ură neîmpăcată şi dispreţ pentru tot ce e românesc. Nu se ruşinează să critice aşezămintele româneşti, ba chiar şi astăzi poartă un cult deosebit pentru Habsburgi. Ce e mai revoltător însă e faptul că amintita damă are un debit de tutun şi nu putem înţelege din ce motive i s’a acordat acest drept căci văduvă de războiu nu-i, pentru că soţul el, Hans Andreiczuk, n’a făcut militărie şi se află încă în viaţă, sărmană nu-i, pentru că soţul ei e...administrator silvic. Întrebăm acuma cum se face că această cucoană să răpească ajutorul ce s’ar cuveni invalizilor şi văduvelor de războiu cari s’au jertfit pentru ţară şi neam”.

„Glasul Bucovinei”, Anul III, nr. 466, Cernăuţi, Duminică 11 Iulie 1920.

 

„Pregătirea colectărilor de cereale în judeţul Rădăuţi”

„Pentru ca problema colectărilor să fie bine cunoscută în judeţul nostru de către fiecare cetăţean, scopul colectărilor, precum şi importanţa lor să fie clară în mintea fiecăruia, organizaţia judeţeană PMR şi-a instruit şi trimis la sate, în mijlocul ţărănimii muncitoare, întreg activul de bază, pentru a duce această muncă de lămurire...Ţărănimea muncitoare de la sate a înţeles marea răspundere ce-i revine în campania colectărilor, care trebuie efectuată în spiritul diferenţierii şi luptei de clasă şi că nu se vor putea crea condiţiuni mai bune de trai pentru ţărănimea săracă decât prin lupta de clasă împotriva chiaburimii exploatatoare”.

„Lupta poporului”, Anul II, nr. 293, Suceava, Vineri 16 Iulie 1948.