„Visitarea bisericelor şi mănăstirilor noastre”

În dilele aceste bisericile şi mănăstirile noastre vechi din ţară au fost visitate de dl. Lecomte du Nouy renumitul restaurator al Curţii de Argeş şi de d-nii architecţi Sterian şi Le Perier. Au visitat toate bisericile din Suceavă, apoi mănăstirea Dragomirna, mănăstirea Voroneţ, mănăstirea Humorului şi au plecat la mănăstirea Putna, Suceviţa etc., de unde vor pleca apoi la Cernăuţi pentru a vede cabinetul de antichităţi religioase de la Mitropolie”.

„Revista politică”, Anul II, nr. 5, Suceava, 15 Iuli 1887.

 

Sinucidere la Siret

Oraşul Siret a fost eri sub impresia unei groaznice sinucideri a cărei victimă a fost o funcţionară de 47 de ani, care din diferite motive familiare şi-a curmat zilele. Către orele 4 s’a auzit în casa pensionarului Mateiciuc o detunătură de revolver şi când membrii familiei au sosit la locul sinuciderii au găsit-o pe soţia acestuia, Hermine Mateiciuc, culcată la pământ într-un lac de sânge. În mâna dreaptă mai ţinea revolverul tip Browning cu care îşi trăsese glontele în cap. Victima mai dădea semne de viaţă şi doctorul chemat în grabă a dat primele ajutoare proiectând chiar transportarea victimei la spitalul din Cernăuţi. Poliţia, care a sosit să cerceteze cazul, a stabilit că cauza sinuciderii e raportul unor neînţelegeri familiare”.

„Glasul Bucovinei”, Anul XIX, nr. 4864, Cernăuţi, Duminică 26 Iulie 1936.

 

Clubul muncitorilor din Iacobeni

„Cei care cunosc situaţia clubului din Iacobeni nu se mai miră că nimeni nu calcă pe acolo. Şi de ce ar veni? Staţia de radioficare, difuzoarele din club şi casele minerilor sînt mute. S-a ars o lampă a aparatului de radio şi nimeni nu s-a străduit să găsească posibilitatea de a o înlocui. Biblioteca a fost lipsită pînă nu de mult de rafturi. Cărţile nu sînt aşezate într-o ordine anumită. Sălile clubului sînt murdare şi o asemenea atmosferă nu te îmbie deloc să vii aici mai ales cînd e vorba să-ţi petreci orele libere. Serbările, serile de ghicitori, nu se mai organizează de multă vreme. Aparatul de proiecţie, dat de către Direcţia regională cinematografică pe mîna unui operator care este de meserie croitor, a fost stricat. Nu există materiale sportive şi nici preocupare pentru a le procura şi pune la dispoziţia muncitorilor”.

„Zori Noi”, Anul X, nr. 2701, Vineri 27 Iulie 1956.