„Pâră”

„În pâră stau minciunile că învăţătorul ar fi bătut copiii până la stâlcire, că i-a pus la lucru şi dacă n’au vrut i-a bătut, că a închis copiii fără vină numai pentru că erau ai lui Radaşan. Această pâră au dat’o la capitănie. Învăţătorul a căpătat pârele la mână şi a pârât pe cei subscrişi la judecătorie...Noi singuri am poftit pre domnul să nu se închidă copiii când fac o vină, ci să-i bată şi fiecare din noi am primit răspunsul că dumnialui nu-i învăţător să ne bată copiii. Dacă le trebue batae să-i batem noi, a fost răspunsul”.

„Deşteptarea”, Anul IX, nr. 63, Cernăuţi, 15/28 August 1901.

 

Drama unui om

„Fostul milionar persan Simion Curcioglu, celebru prin procesul său cu Plavschi, care i-a luat toată averea lui, îşi plimbă nenorocirea şi pe la Vatra Dornei, vânzând acolo o bucată de stofă, colo un lucru oriental, şi câştigându-şi cu mult amar şi cu multă durere pâinea zilnică. Să sperăm că de astă dată, în Octombrie, când se va judeca de secţiile unite ale Curţii de Casaţie procesul său, i se va da, în fine, dreptate, salvându-şi măcar o parte din fantastica avere şi putându-şi astfel asigura restul anilor ce-i va mai trăi de mizerie şi greutăţi”.

„Glasul Bucovinei”, Anul XIX, nr. 4871, 5 August 1936.     

 

„Civică” (I)

Aflîndu-mă zilele trecute prin piaţa centrală a Sucevei, atenţia mi-a fost atrasă de un nu prea plăcut spectacol: mai mulţi indivizi, aşezaţi pe ghizdurile fîntînii arteziene şi pe băncile din preajmă, consumau bere, mai bine zis trăgeau însetaţi din sticlele cumpărate de la braseria blocului turn. Alţii, urmîndu-le exemplul, intrau şi ieşeau din local, purtînd victorioşi aceleaşi răcoroase trofee”.

„Zori Noi”, Anul XXXI, nr. 8684, Suceava, Miercuri 17 august 1977.