„Răzeşii”

„Răzeşii erau în timpul trecut familii istorice de proprietari, familii vechi românesci a căror nume se află încă şi astădi în uricele istorice şi cari, adeseori, au excelat prin faptele lor. Aceste familii, cari sub stăpânirea Moldovei aveau nisce privilegii ca şi boerii, au fost recunoscute după împreunarea Bucovinei cu Austria, ca întâii proprietari privilegiaţi şi li s-au acordat, analog gradului lor, nobilimea cu titlul <de>.

Pe când răzeşii din părţile unde au cultivat limba română (districtul Storojineţului, Sucevei...) sunt mai culţi şi au o stare materială bună, avere mai însemnată, cei de peste Prut sunt adeseori de tot scăpătaţi şi ruinaţi”.

„Gazeta Bucovinei”, Anul III, nr. 55, Cernăuţi, 15/27 iulie 1893.

 

“Constatări cu prilejul unei vizite la Gura Humorului” (V)

„Institutul de Cercetări Sociale a României, Regionala Cernăuţi, având ca preşedinte activ pe M.S. Carol II, a dispus trimiterea unei echipe monografice de 40 de membri pentru studierea şi aprofundarea problemelor celor mai vitale şi mai semnificative pentru viaţa materială şi spirituală a populaţiei din plasa Humorului. Echipa monografică a Institutului de Cercetări Sociale se va deplasa mai întâi în Valea Moldovei, cercetând oraşul Gura Humorului şi satele din jur. Datele culese vor fi redactate şi publicate în organul de publicitate al Institutului, constituind un izvor de documentare asupra realităţilor din plasă. Activitatea echipei va începe la 10 Iulie a.c.”.

„Suceava”, Anul I, nr. 50, 7 Iulie 1939.