„Ajutoarele de războiu”

Ni sosesc din multe părţi plângeri că ajutoarele de războiu se dau în districtul Sucevei adese cu o neiertată întârziere. Am avut prilejul să vedem noi înşine moşnegi gârboviţi târându-se în toiag pe la cele uşi ale prefecturei, fără a putea găsi ascultare: pe unul l-am întrebat ce durere are şi el mi-a răspuns cu lacrimi în ochi şi cu o voce tremurândă de emoţiune şi slăbiciune că doi feciori de-ai lui sângeră pe câmpul de luptă şi că a rămas singur cu baba sa, fără oare care sprijin şi gata să moară de foame. <Mă târâesc pe aici pe la împărăţie însă de luni de zile nu ni se face dreptate, ca să sloboadă ajutorul pe care l-a hotărât bunul nostru împărat pentru noi cei amărâţi şi necăjiţi>. Este dureros acest lucru, când legea însăşi hotărăşte că acţiunea pentru distribuirea acestor ajutoare să se facă numaidecât fără întârziere”.

„Viaţa Nouă”, Anul III, nr. 154, 6 Iunie 1915.  

 

„Halate şi şalopete”

Întreprinderea de industrie locală <23 August> din oraşul Gura Humorului are şi o secţie de confecţii. La această secţie a fost depăşit planul de confecţii în luna mai cu 215 buc. la halate din doc, cu 200 buc. la halate din postav şi cu peste 200 buc. şalopete.

Printr-o mai justă îmbinare a tiparelor de croit s-a reuşit, ca la confecţionarea unei şalopete din doc lat de 1,40 m,  să se economisească câte 80 cm.p. Prin aceasta numai în luna mai s-au economisit peste 16.000 cm.p. de material”.

„Zori Noi”, Anul XIV, nr. 3884, Suceava, Iunie 1960.