În contextul sumbru al timpurilor actuale, ziua de 18 ianuarie 2022 strălucește ca zi de mare bucurie duhovnicească, de adevărată prăznuire scăldată în razele Luminii Celei Neapropiate, atât pentru credincioșii Parohiei Călugăreni din comuna Adâncata, județul Suceava, cât și pentru toți cei care îl cunosc și îl prețuiesc cu deosebită evlavie pe Părintele Daniil Horga. Astăzi, Sfinția Sa împlinește binecuvântata vârstă de 93 de ani. Cu acest prilej aniversar, aducem cu toții un prinos de recunoștință prin cinstirea distinsei sale personalități, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu să îl acopere cu sfântă paza Sa „Întru mulți ani cu sănătate!”. Preacucernice Părinte Daniil, vă dorim ca făclia sfântă a darurilor cerești, de care v-ați învrednicit în această viață prin mila Preasfintei Treimi și a Maicii Domnului, să vă lumineze mai departe pașii pe cărarea mântuirii, cu scânteierile tămăduitoare și dătătoare de viață ale Duhului Sfânt. Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos să vă poarte pe sfintele Sale brațe peste toate încercările vieții și să vă dăruiască multă sănătate, putere sufletească și trupească, fericire în familie și să vă bucurați de preaplinul minunilor Sale încă mulți ani de acum înainte!

 

Blând povățuitor și tezaur duhovnicesc neîmpuținat al învățăturii celei dumnezeiești

Copil fiind, Părintele Daniil s-a descoperit înaintea oamenilor ca vlăstar ales, dătător de roade duhovnicești, al pomului străvechi al Ortodoxiei. A fost înzestrat din naștere cu mari harisme și înnobilat cu darul facerii de minuni încă de la o vârstă fragedă. Tot atunci s-a remarcat ca având o râvnă deosebită pentru rugăciune și învățătură, citind cu sârguință Psaltirea. Călăuzit în chip nevăzut de Împărăteasa cerului și a pământului și de puterile cerești, a slujit Bisericii lui Hristos cu statornicie pe întreg parcursul vieții. Ca duhovnic, a mângâiat neostenit suferința oamenilor și a întors la credință nenumărate suflete. Blând povățuitor, Părintele s-a arătat tezaur duhovnicesc neîmpuținat al învățăturii celei dumnezeiești, în transmiterea către credincioși a dogmelor bisericești. Sfinția Sa a revelat întotdeauna smerenia ca fundament al urcușului către cer, rostind adesea către rugătorii creștini îndemnul psalmistului David, care spune: „Inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi (Ps. 50,18). Păstor preaînțelept, sprijinitor al celor fără de nădejde și îndreptător acelora ce rătăceau pe căile primejdioase ale învățăturilor eretice, Părintele Daniil s-a făcut tuturor izvor de înțelepciune și de tămăduire. Prezența sa plină de har îndulcește durerea celor necăjiți cu nectarul cel nematerialnic al darurilor de care s-a învrednicit și le umple inimile de o mireasmă aleasă, coborâtă parcă din grădina raiului. Lângă Părintele - fierbinte rugător, timpul se înveșnicește. Desfășurarea temporală transfigurându-se printr-o forță tainică, ne înfățișează posibilitatea preschimbării materiei prin credință. Dimensiunea atemporală se revelează astfel ca o sfințire a timpului prin rugăciune. Credincioșii au primit toate aceste trăiri înalte ca pe o binecuvântare și o arvună către viața cea netrecătoare și veșnică.

 

Puterea rugăciunii Părintelui, un zid nebiruit al credinței și poartă către cer

Plinitor neclintit al Legii celei Drepte a Ortodoxiei și trăitor profund în iubire de țară, viața Părintelui Daniil luminează înaintea oamenilor cu flacăra imaterială a faptelor bune și a dăruirii jertfelnice. Dragostea sa pentru Dumnezeu și pentru aproapele depășește granițele unui sentiment uman firesc. Aceasta este asemenea unui fulger de lumină necreată, tămăduitor de orice rană sufletească și trupească și a unui soare duhovnicesc, a cărui incandescență topește tot răul și alungă necazurile. Sfinția Sa a schimbat viețile multor oameni și s-a dat pe sine oglindă de viețuire în asceză, post aspru și rugăciune neîncetată, spre alungarea duhurilor necurate și mântuire. La Sfintele Slujbe, pe care ca preot le-a săvârșit întru dumnezeiască dăruire, învățătura Sfintei Evanghelii s-a dezvăluit în lumina Adevărului, iar puterea rugăciunii Părintelui s-a mărturisit ca zid nebiruit al credinței și poartă către cer. Râu de tămăduire s-a revărsat peste cei care l-au cunoscut, aceștia fiind scăldați în ploaie curățătoare de păcate și uscați cu focul sacru și izbăvitor de rele al sfințeniei. Părintele Daniil s-a dovedit în toată viața un vrednic slujitor al Dumnezeirii Celei Întreit Sfinte și Nedespărţite, împlinind cuvintele Sfintei Scripturi: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5,16). Cu acest îndemn al Mântuitorului nostru Iisus Hristos către sfinții Săi apostoli a călăuzit și Părintele toate inimile ce însetau de dumnezeiasca învățătură, întru îndeplinirea chemării la apostolat și a unei activități pastoral-misionare bazate pe Sfânta Tradiție.

 

„Pururea chipul sfânt al Părintelui Daniil înaintea ochilor noștri!”

Om al suferinței, a îmbrăcat veșmântul virtuților împotriva cărora nu este lege, trăind în îndelungă răbdare și vărsare de lacrimi pentru întreaga lume. Minunile care s-au petrecut în preajma Părintelui sunt la nivel de taină hristică și ne trimit cu gândul către vremurile în care Mântuitorul propovăduia pe pământ. S-au întâlnit frecvent cazuri de persoane grav bolnave, care prin slujbele săvârșite de Sfinția Sa au fost salvate, în condițiile în care din punct de vedere medical, nu li se mai oferea vreo speranță de supraviețuire. Darul tămăduirilor, care izvorăște din ființa sa, a adeverit scrierile Sfintei Evanghelii și a lucrat prin Părintele Daniil ca printr-un vas preaales al Cuvântului lui Dumnezeu spre mântuirea noastră. Prin rugăciunile sale sfinte către Iisus Hristos Domnul și Împăratul Veacurilor, cei aflați în stăpânirea duhurilor potrivnice au fost izbăviți, iar bolnavii s-au vindecat și au înviat atât duhovnicește, cât și trupește. Părintele Daniil a ajutat la întemeierea a sute de familii, devenind piatra de temelie a căsătoriei tinerilor credincioși. Alegând cununa faptelor bune ca pe o podoabă de mare preț, a petrecut întreaga viață în iubire milostivă față de semeni, făcându-se tuturor părinte și familie. Imaginea sa dăinuie, imprimată ca o icoană sfântă, pe mahrama înnoită a sufletelor tuturor celor care îl cunosc. Îi vedem chipul blând, mâinile sfinte ce binecuvântează cu harul energiei necreate și privirea care mustră sau mângâie fără cuvinte. Pentru a menține viu sentimentul dumnezeiesc de care ne împărtășim întru Părintele și pentru a păstra permanent în cămara cea ascunsă a sufletului toate binefacerile primite prin mijlocirile sale, să zicem cu toții, cu glasul cel tainic al inimilor: „Pururea chipul sfânt al Părintelui Daniil înaintea ochilor noștri!”. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să reverse cerești  binecuvântări și asupra familiei Sfinției Sale, plecându-ne cu adânc respect înaintea doamnei preotese, care a înconjurat întotdeauna cu iubire și înțelegere pe toți cei necăjiți care au primit ajutorul Părintelui. La ceas de sărbătoare, Sfinte Părinte Daniil, vă adresăm gânduri de aleasă recunoștință, împreună cu urări de sănătate și îndelungate zile alături de întreaga familie. Dumnezeu Cel Milostiv să vă bucure viața întru fericire deplină, împlinirea dorințelor, ajutor, ocrotire și spor duhovnicesc!

La mulți și binecuvântați ani!

Cu înaltă prețuire și nemărginită dragoste,

Alina Balaban