„Viața ta pe pământ bine chivernisind, mult-pătimitorule, cu milostenia și cu postul, cu lacrima inimii curate și neîncetata rugăciune, candela sufletului tău ai luminat, iar pe cei rătăciți în credință mustrându-i, mucenicia bărbătește ai înfruntat. Drept aceea, Bisericii te-ai făcut întărire și credincioșilor laudă, Sfinte Ioane, pururea pomenite.” – acest text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, al troparului închinat Sfântului Ioan cel Nou a fost psalmodiat la ceas de seară la Marginea, în biserica așezată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, unde moaștele celui dintâi sfânt al Moldovei au poposit pentru câteva ore, în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2024.
Cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic, în seara zilei de duminică, 8 decembrie, racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a ajuns în Protopopiatul Rădăuți, spre bucuria tuturor credincioșilor din zonă.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, și cu pr. paroh Nicolae Mihalescu, și de către credincioși ai localității Marginea, la ceas de priveghere chipurile fiindu-le luminate de fericirea de a-l primi în vizită pe cel mai important oaspete din Cetatea Sucevei.
Din delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au făcut parte slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, precum arhim. Serafim Grigoraș, stareț al așezământului monahal, și arhim Valerian Radu, mare eclesiarh, dar și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, și pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare.
Cinstitele moaște au fost așezate spre închinare în biserica parohială, unde a fost citit un fragment din slujba Acatistului. La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru credincioșii din Marginea în aceste vremuri tulburi, dar și despre nenumăratele daruri pe care Preamilostivul Dumnezeu le revarsă prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
„Primiți moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava cu inima dumneavoastră deschisă și bună. La rugămintea părinților din această localitate, nu doar a părinților de la această parohie, rugăminte făcută așadar în numele tuturor credincioșilor din comuna Marginea, a binecuvântat Părintele Arhiepiscop Calinic ca în această seară de 8 și noaptea aceasta spre 9 decembrie să poposească sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou aici, ca să fie o zi de sărbătoare pentru comunitatea dumneavoastră. Și văzând moaștele, atingându-ne de ele, cinstind moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, nădejdea noastră să sporească, credința noastră să se întărească și, o, ce minunat ar fi, ca și dragostea dintre noi oamenii să nu fie tulburată de micimile acestei lumi. Și având noi aici moaștele Sfântului Ioan cel Nou pentru noaptea aceasta de priveghere, să intensificăm rugăciunea către el. (…) Să primiți moaștele Sfântului Ioan cel Nou ca un semn de binecuvântare pentru comunitatea dumneavoastră. Și când vă veți apropia și veți cinsti sfintele moaște cu credință, să îi cereți cele pentru care aveți dumneavoastră nevoie ca el, cel grabnic rugător și săritor în ajutorul nostru, cu îndrăzneala pe care a primit-o la Dumnezeu, să vă răsplătească după inima dumneavoastră bună și după credința pe care o aveți. Binecuvântate să fie această seară de rugăciune și prezența sfintelor moaște să lase aici, în mijlocul dumneavoastră și în lăuntrul nostru, pace și tihnă sufletească.”
Părintele paroh Nicolae Mihalescu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, soborului slujitor și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor din această zonă.
„Cu profundă recunoștință și respect, aș dori să vă adresăm sincere mulțumiri pentru bucuria și binecuvântarea pe care le-ați adus, prin prezența Preasfinției voastre în mijlocul nostru, conducând delegația cu sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Efortul și grija cu care ați vegheat că această binecuvântare să ajungă în parohia noastră ne-au învrednicit și ne învrednicesc să trăim momente de o profundă încărcătură spirituală. Spuneam și la predică, duminica trecută, trăim momente istorice pentru parohia noastră, când, iată, în mijlocul nostru poposesc sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Prin slujirea și cuvântul Preasfinției voastre, ne-am simțit cu adevărat încurajați și întăriți în credință, mai ales, cum spuneați, și despre aceste vremuri grele în care trăim, iar Sfântul Ioan cel Nou ne-a devenit și mai apropiat sufletelor noastre. De asemenea, ținem să-i aducem mulțumiri alese Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru dragostea părintească și bunăvoința cu care a binecuvântat ca sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou să fie aduse în parohia noastră. Acest gest, plin de har și de generozitate, a fost o mărturie a grijii neobosite pentru credincioșii parohiei noastre. Ne-au arătat ierarhii noștri prin aceasta că suntem împreună în duh și în rugăciune, uniți prin credința noastră ortodoxă și prin dragostea față de Dumnezeu și de sfinții săi. Mulțumirile noastre se împletesc cu rugăciuni către Bunul Dumnezeu, pentru ca El să vă dăruiască sănătate, putere și har în slujirea pe care o aveți și fie ca rugăciunile Sfântului Ioan cel Nou să ne întărească în lucrarea mântuitoare și să aducă rod bogat în viața Bisericii și a credincioșilor.”
Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, i-a binecuvântat astfel pe toți cei care i s-au închinat și i-au adus prinos de dragoste și mulțumire, în întreaga noapte din 8 spre 9 decembrie 2024.
Au fost săvârșite Slujba de Priveghere și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, iar la ora 5:30, în dimineața zilei de luni, 9 decembrie, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a însoțit odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic al Parohiei Marginea, dirijat de arhid. Ciprian Ursuleasa.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă în zilele de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.
Irina URSACHI
Comentarii