Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a declarat focar de oreion la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus, după ce a confirmat clinic boala la 21 de elevi şi laboratorul a confirmat prezenţa virusului şi serologic. Elevii bolnavi sunt cu vârste între 15 şi 19 ani. Patru dintre pacienţi sunt spitalizaţi, iar 17 sunt izolaţi la domiciliu, cu forme uşoare şi medii de boală, conform medicului Diana Iliescu, de la punctul de lucru al DSP din Rădăuţi. Dr. Iliescu ne-a declarat, ieri, că în urma anchetei epidemiologice a reieşit, din registrele medicilor de familie, că în toate cele 21 de cazuri de oreion este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi sau care au fost vaccinaţi incomplet, respectiv au primit o singură doză de vaccin, fie cea de la 1 an, fie cea de la 7 ani. Copiii vaccinaţi cu ambele doze nu prezintă semne de boală.

Medicul a afirmat că este posibil ca numărul de cazuri de copii bolnavi să crească având în vedere perioada lungă de incubaţie a bolii, de trei săptămâni. ”Mai sunt copii care stau acasă, dar nu au fost văzuţi de un medic care să confirme clinic boala. Cele 21 de cazuri înregistrate oficial sunt copiii consultaţi şi diagnosticaţi de un medic. La elevii din şcoala primară, care au fost vaccinaţi corect, nu am avut nici un caz”, a precizat dr. Diana Iliescu

La şcoală au fost efectuate până acum două dezinfecţii generale, în data de 9 şi 19 februarie a.c., un medic detaşat la şcoală face zilnic triajul clinico-epidemiologic al elevilor şi dezinfecţie curentă a spaţiilor în care îşi desfăşoară elevii şi profesorii activitatea. Copiii bolnavi sunt izolaţi de la primele simptome pentru a se evita răspândirea bolii. În cazul oreionului, în focar nu se face vaccinare. Grupele de vârstă la care se face imunizarea o reprezintă copiii de 1 an şi de 5 ani (în trecut 1 an şi 7 ani).

 

Evoluţia bolii este mai uşoară la vârste mici

Dr. Iliescu a mai spus că împreună cu conducerea şcolii va solicita DSP ca la liceul din Vicovu de Sus să fie angajat un medic şcolar deoarece aici învaţă un număr foarte mare de elevi, 2.134. 

Primele patru cazuri de oreion au apărut la elevi ai Liceului ”Ion Nistor” înainte de încheierea primului semestru.

Reamintim că oreionul este o boală cauzată de un virus şi se manifestă prin inflamarea glandelor salivare parotide, apărând frecvent la copii şi adolescenţi (10-19 ani) şi la adulţii tineri.

Se transmite prin saliva infectată, dar şi prin folosirea în comun a tacâmurilor şi veselei cu o persoană bolnavă sau comunicarea de la o distanţă mică între persoana bolnavă şi cele sănătoase. 

Simptomele infecţiei apar după aproximativ două, trei săptămâni de la expunerea copilului la virus. Boala debutează adesea cu febră şi se constată o uşoară umflare a obrajilor. Glandele salivare sunt inflamate şi dureroase, de-o parte sau de ambele părţi ale feţei, bolnavul are dureri de cap, stare de slăbiciune şi oboseală, însoţită de dureri musculare şi articulare, durere şi disconfort la mestecarea sau înghiţirea alimentelor, scăderea apetitului alimentar. Uneori copilul se plânge de dureri de cap şi vomită, dovezi ale unei iritaţii meningiene. Din fericire, meningita urliană de obicei nu lasă urme. Evoluţia bolii este uşoară la vârste mici, crescând în gravitate odată cu vârsta, când poate afecta glanda mamară, pancreasul, sistemul nervos central şi testiculele (orhita), această evoluţie apărând în special după vârsta de 14 ani. După oreion pacientul rămâne cu o imunitate solidă şi durabilă, reîmbolnăvirile fiind excepţionale.