Evoluţia gripei sezoniere cu virus B în judeţul Suceava a fost confirmată de analizele de laborator. Prezenţa virusului de tip B a fost confirmată la o persoană în vârstă de 74 de ani, diagnosticată clinic cu gripă, cu o evoluţie gravă a bolii.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că persoanele din grupa de vârstă peste 65 de ani, care prezintă şi alte afecţiuni, se încadrează în zona de risc, putând avea o evoluţie gravă a stării de sănătate, și de aceea se recomandă vaccinarea antigripală.

De la începutul campaniei de vaccinare în judeţ, din decembrie 2017, s-au vaccinat antigripal 17.314 persoane, dintre care doar în ultima săptămână, 1.027 de persoane.

Vaccinul antigripal administrat chiar şi în această perioadă asigură protecţie, de aceea se recomandă în continuare, mai ales pentru persoanele din categoriile cu risc de îmbolnăvire.

Dr. Zorescu a subliniat că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și că persoanele din categoriile cu risc crescut la îmbolnăvire pot fi vaccinate gratuit antigripal, de către medicii de familie.

Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului Suceava 32.500 de doze de vaccin antigripal, iar până în prezent au fost administrate mai mult de jumătate dintre doze.

Pe site-ul Institutului Cantacuzino https://www.cantacuzino.ro/ro/index.php/asistenta-gripa/ sunt postate informaţii esenţiale despre gripă și vaccinarea antigripală, care pot fi consultate de orice persoană interesată de sănătatea ei. Astfel, specialiștii avertizează că gripa poate fi foarte uşoară, asemănătoare unui simplu guturai, dar și foarte gravă, cu moarte rapidă, în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate.

 

Complicaţiile gripei

Boala este extrem de contagioasă, se transmite cel mai adesea de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent. Cele mai afectate persoane sunt cele cu risc înalt pentru complicaţii după îmbolnăvire: persoanele de vârsta a III-a şi bolnavii cronici - astmatici, pulmonari, cardiaci, diabetici, de orice vârstă. Gripa este o boală care poate fi contractată la orice vârstă de către orice persoană. Nou-născuţii şi sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă dacă mama lor nu a fost vaccinată. Complicaţiile cele mai frecvente datorate gripei sunt: bronhopneumonii determinate exclusiv de virusul gripal sau în asociere cu bacterii, sinuzite, otite, bronşite acute şi, foarte rar, meningoencefalite, miocardite, pericardite. Există cazuri de gripă foarte grave, cu evoluţie spre deces în 2 zile – gripa malignă. Complicaţiile apar mai frecvent la vârstnici, la copiii mici şi la bolnavii cronici (cu afecţiuni cardiovasculare, bronhopulmonare, diabet zaharat etc.), indiferent de vârstă.

Menţionăm că gripa cu virus de tip B este prezentă doar la om, iar cea cu virus A afectează și animalele și păsările.