Doi specialişti de la clinica universitară Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology din Bochum, Germania, prof. univ. dr. Jörg Wellmer şi PD. dr. Marec von Lehe vor opera, în data de 7 iunie a.c., alături de neurochirugii de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în baza parteneriatului dintre cele două instituţii medicale. Șeful secţiei Neurochirurgie a spitalului sucevean, dr. Anatolii Buzdugan, a declarat ieri că pacientul care va fi operat este acum internat şi supus monitorizării, în vederea evaluării. Este vorba despre un adult cu scleroză hipocampică, leziune care îi produce crize de epilepsie.

Dr. Buzdugan a prezentat, ieri, echipamentul de neuronavigaţie achiziţionat de spital cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Suceava, în vederea intervenţiilor neurochirurgicale de mare precizie. În faţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a managerului spitalului, Vasile Rîmbu, şi a presei, dr. Buzdugan şi bioinginerul Dragoş Vicoveanu au explicat funcţionarea şi  performanţele echipamentului care a costat peste jumătate de milion de euro. „Această tehnologie de vârf, GPS-ul neurochirurgiei, permite localizarea exactă prin intermediul instrumentarului chirurgical a proceselor tumorale, cu o eroare sub 0,2 mm, reducând la minim riscul de leziune a structurilor adiacente şi impactul intervenţiei chirurgicale asupra pacientului, favorizând totodată o recuperare rapidă a acestuia”, a declarat dr. Anatolii Buzdugan.

 

12 pacienţi au beneficiat până acum de neurochirurgia minim invazivă

În cele două luni, de când sistemul a fost pus în funcţiune, neurochirurgii spitalului sucevean au operat cu ajutorul acestuia 12 pacienţi, dintre care zece cu tumori şi doi cu leziuni în urma atacului vascular cerebral. Toţi pacienţii au fost operaţi cu succes şi au plecat cu bine acasă.

Echipamentul este utilizat atât pentru tumori din creier, cât şi în cazul unor intervenţii pe măduva spinării.

O intervenţie neurochirurgicală durează, în funcţie de complexitate, între 3 şi 8 ore.

Flutur a apreciat interesul medicilor şi al managerului spitalului pentru dotarea cu tehnică de ultimă generaţie, corelat cu dobândirea de competenţe în exploatarea la maximum a acesteia şi a declarat că venirea echipei de medici de la clinica parteneră din Germania este un câştig atât pentru pacienţi, cât şi pentru medicii suceveni şi pentru spital. ”Acum câţiva ani, mă uitam că la Timişoara vin să opereze medici de la Clinica AKH din Austria. Iată că acum şi la spitalul din Suceava vin să opereze împreună cu medicii noştri medici din Germania”, a afirmat Flutur.

El a mai spus că investiţiile în sistemul de sănătate prognozate în acest an reprezintă una dintre modalităţile prin care judeţul Suceava a ales să sărbătorească Centenarul, că „de poveşti şi simpozioane e sătul tot românul”. „La spital sunt lucruri concrete pe care le facem. Ce e mai omenesc şi mai frumos decât să sărbătoreşti Centenarul făcând investiţii şi inaugurări în sistemul de sănătate?”, a întrebat retoric Gheorghe Flutur.