Primii medici care au anunţat că acceptă provocarea lansată, săptămâna trecută, de managerul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, de a face înaltă performanţă, sunt cei doi medici de la Compartimentul de chirurgie toracică din spital. Doctorii Cătălina Aldea şi Denis Baican, recrutaţi în urmă cu exact un an de instituţia spitalicească, au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, bilanţul celor 12 luni de activitate în spital şi au anunţat că intenţionează să dezvolte acest domeniu medical, atât în ceea ce priveşte intervenţiile specifice în politraumă, cât şi tratamentul chirurgical al cancerului bronho-pulmonar, cu incidenţă mare în judeţul Suceava. „Managerul a aruncat mănuşa către profesioniştii spitalului”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, afirmând că, deşi Vasile Rîmbu nu este medic, „oferă medicilor calea să facă performanţă”.

Dr. Aldea a arătat că în Compartimentul de Chirurgie toracică s-au efectuat circa 400 de intervenţii chirurgicale - chirurgie toracoscopică, chirurgie toracică video asistată, clasica toracotomie, biopsii pulmonare, tumorale etc. Jumătate dintre cazurile rezolvate în aceste 12 luni de activitate în spital au fost din sfera traumelor consecutive accidentelor, îndeosebi rutiere, iar cealaltă jumătate a fost patologie neoplazică. Din păcate, a spus dr. Cătălina Aldea, toate cazurile de cancere bronho-pulmonare cu care s-au confruntat au fost „depăşite din punct de vedere chirurgical”, ceea ce arată o dată în plus necesitatea unui diagnostic precoce, în faze în care tratamentul chirurgical poate fi o soluţie de succes. „Aşteptăm cazuri cu formaţiuni neoplazice pulmonare primare, să putem interveni prin rezecţie pulmonară”, a afirmat medicul.

Ea a subliniat colaborarea foarte bună cu colegii din secţiile Anestezie-Terapie Intensivă, Chirurgie generală şi chirurgie plastică şi a spus că, de luna trecută, atât ea, cât şi dr. Baican acordă consultaţii şi în ambulatoriul spitalului.

 

Doctorii Aldea şi Baican au trecut cu brio perioada de probă la spital

La rândul său, dr. Denis Baican a spus că 70% dintre cazurile de Chirurgie toracică prezentate la spital au putut fi rezolvate aici şi a mulţumit conducerii spitalului pentru deschiderea arătată şi pentru sprijinul acordat pentru o integrare cât mai rapidă în colectivul medical sucevean. Medicul şi-a exprimat speranţa că, de anul viitor, rezecţia pulmonară va fi un tratament chirurgical uzual în cancerul bronho-pulmonar. Din punct de vedere al echipamentelor şi al dotării, medicul a spus că au absolut tot ce au nevoie şi că pe parcursul acestui an au fost parcurse şi formalităţile birocratice specifice. „Nicăieri în lume nu se face totul peste noapte sau într-o lună de zile. Sunt etape normale, care trebuie parcurse în orice activitate”, a arătat dr. Baican.

Directorul medical, dr. Doina Ganea-Motan, a precizat că ambii medici de la Chirurgie toracică au fost incluşi ca subinvestigatori în echipa unui studiu clinic pe cancer pulmonar, efectuat în mai multe centre din ţară, şi a scos în evidenţă disponibilitatea şi implicarea tinerilor doctori în activitatea medicală din spital. Din aceste considerente, conducerea spitalului a propus Consiliului Judeţean şi deliberativul a aprobat ca cele două posturi să fie scoase la concurs. Prin promovarea concursului, care va fi organizat în următoarele luni, doctorii Aldea şi Baican vor putea deveni angajaţi ai spitalului cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Menţionăm că de câţiva ani spitalul practică „perioada de probă” de cel puţin un an pentru doctorii nou recrutaţi, cu contract de prestări servicii. Unul dintre motivele pentru care a recurs la această metodă a fost că s-a confruntat cu situaţii în care fie medici care au venit cu entuziasm au plecat după câteva luni, fie spitalul n-a fost mulţumit de corespondenţa dintre CV şi prestaţia lor la locul de muncă.

Doctorii Aldea şi Baican au venit la Suceava după stagii de pregătire în Franţa. Dr. Cătălina Aldea a urmat un stagiu de pregătire  de şase luni în chirurgie generală şi vasculară, iar medicul Denis Baican, în chirurgie vasculară şi toracică, timp de un an şi jumătate.

Până la reactivarea Compartimentului de Chirurgie toracică, pentru confirmarea diagnosticului şi tratamentul chirurgical în cazul pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar, pacienţii suceveni trebuiau trimişi la Spitalul de Pneumologie Iaşi şi la Institutul “Marius Nasta” Bucureşti.