Triplarea cazurilor de pacienţi cu traume multiple, consecutive accidentelor sau agresiunilor, în primele 5 luni ale acestui an, faţă de întreaga perioadă a anului trecut, a făcut ca Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava să solicite instituţiei tutelare, Consiliul Judeţean Suceava, aprobarea pentru înfiinţarea unei noi linii de gardă, la Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, începând cu data de 1 iulie a.c.

Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, şi directorul medical, dr. Doina Ganea-Motan, au arătat, în referatul de susţinere a cererii şi în nota de fundamentare, că, dacă pe parcursul anului 2017, în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Suceava s-au prezentat 280 de pacienţi cu politraumă, dintre care 72 au fost internaţi, de la începutul lunii ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai a acestui an au ajuns în UPU 871 de pacienţi cu traume multiple, dintre care au fost internaţi 228.

„Datorită procentului mare, de peste 75%, de pacienţi diagnosticaţi cu politraumă care nu au putut fi internaţi în primele ore de la prezentarea în UPU şi care au fost îndrumaţi către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă <Sfântul Spiridon> Iaşi, considerăm că existenţa acestei linii de gardă ar optimiza prognosticul vital al acestor pacienţi şi s-ar evita trimiterea lor într-o clinică de specialitate extrateritorială, care prin temporizarea intervenţiei echipei medicale de specialitate afectează negativ şansele de supravieţuire a acestor pacienţi”, argumentează conducerea spitalului.

Înfiinţarea liniei de gardă la Chirurgie plastică, afirmă managerul Rîmbu şi dr. Motan, ar asigura continuitatea asistenţei medicale de specialitate în afara programului de activitate zilnic şi ar asigura cazurile de urgenţă cu prezentare în UPU după ora 15.00. Totodată, s-ar preîntâmpina disfuncţionalităţi care pot să apară în cazurile de politraumă, în care în echipa terapeutică este absolut necesară prezenţa chirurgului plastician, alături de specialistul ortoped, cel de chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie toracică şi chirurgie vasculară. Compartimentul de Chirurgie plastică şi chirurgie reconstructivă din spital are deja doi medici, un medic primar şi un medic specialist, „însă există disponibilitatea din partea a trei, patru medici cu această specialitate pentru a efectua gărzi în spital”, se mai arată în nota de fundamentare întocmită de spital. Consilierii judeţeni vor decide în şedinţa de astăzi dacă aprobă solicitarea unităţii medicale.