O boală extrem de contagioasă, numită „Gură-mână-picior”, produsă de virusul Coxsackie A 16, din familia nonpolio enterovirusurilor, a afectat de la începutul lunii iunie până în prezent peste 30 de copii din județul Suceava. Conform evidențelor de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada 1 iunie – 3 iulie a.c., 28 de cazuri s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgență, iar alți 7 copii au fost diagnosticați în ambulatoriul secției de Boli infecțioase a spitalului. Copiii provin din toate zonele județului. Medicul-șef al secției Boli infecțioase, dr. Monica Terteliu, a declarat, ieri, că boala se manifestă la copiii cu vârste cuprinse între 1-6 ani, la început cu puncte roșii la nivelul cavităţii bucale, care după una, două zile se transformă în vezicule foarte dureroase. Copilul face febră şi refuză să mănânce, mai ales alimentele solide, dulci sau acre. În următoarele zile punctele roșii, ca niște bubițe, apar şi la nivelul palmelor şi tălpilor. Uneori se pot întinde pe tot piciorul, pe gambe, fese, iar pe mâini se pot întinde până la cot. „Tipice pentru această boală sunt ordinea în care apar veziculele și prezența lor la nivelul palmelor și tălpilor. Boala apare în sezonul cald, din mai până în octombrie. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate - jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape etc.”, a explicat medicul.  Boala are o perioadă de incubaţie de 3-7 zile, copilul fiind contagios de la mijlocul perioadei de incubaţie.

Dr. Terteliu a subliniat că boala nu necesită internare decât în cazul în care pacientul este deshidratat din cauză că nu poate înghiți lichide și alimente și trebuie hrănit prin perfuzii.

Chiar dacă boala „Gură-mână-picior” nu este gravă, în primele zile starea generală este profund alterată, copilul este irascibil, iar cel mai mare risc îl reprezintă deshidratarea, mai ales în cazul copiilor mici. Foarte rar poate evolua la nivel neurologic.

Tratamentul  include medicație antivirală și simptomatică, și, foarte important, nu se administrează antibiotice. Copilul nu trebuie lăsat să se scarpine, iar ulceraţiile apărute după spargerea veziculelor din palmă şi de la picioare trebuie, eventual, pansate.

Medicul-șef al secției Boli infecțioase a mai spus că pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă respectarea igienei personale, a igienei mâinilor, aerisirea periodică a spaţiilor, spălarea frecventă a jucăriilor, mai ales că boala se transmite cu uşurinţă de la copil la copil, dar şi prin contactul cu obiecte contaminate.