Evoluția numărului de cazuri de infecție cu coronavirus este urmărită cu atenție și îngrijorare de conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, și asta din cauza consecințelor pe care le-ar avea creșterea numărului de îmbolnăviri asupra activității spitalului, implicit asupra stării de sănătate a sucevenilor. Managerul Alexandru Calancea a explicat că o creștere a numărului de cazuri duce matematic și la creșterea numărului de cazuri grave, care au nevoie de terapie intensivă.

În vară, pentru ca la spital să aibă acces și pacienții cu alte boli decât Covid, secția de Anestezie-Terapie Intensivă a fost împărțită în două sectoare. Sectorul non-Covid, format din 20 de paturi și Blocul operator, este gestionat de 6 medici specialiști, care reușesc să țină o singură linie de gardă, deși ar fi necesare două, și desfășurând 60 de ore de muncă pe săptămână.

Sectorul Covid are tot 20 de paturi și 5 medici specialiști, care lucrează în ture de câte 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire 15-20 de pacienți, deși normarea este de 1 medic la 4 paturi. „În actuala schemă de personal, o creștere peste 20 a numărului de pacienți Covid în ATI va duce la transformarea întregii secții, respectiv a întregului spital în Covid”, a explicat dr. Calancea. Analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul de Urgență Suceava arată o tendință de creștere a cazurilor cu Covid la nivelul spitalului și la nivelul întregului județ, în concordanță cu evoluția pe plan național, astfel că prognoza nu este optimistă.

Dr. Calancea afirmă că în aproximativ o lună este posibil ca spitalul să ajungă la capacitatea maximă de cazare, de 225 de locuri în spațiile special destinate pacienților cu Covid, iar numărul pacienților ce necesită terapie intensivă va crește în paralel. „Urmând acest scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună există riscul ca secția ATI să devină Covid și atunci vom fi nevoiți să închidem secțiile non-Covid și să dirijăm patologia respectivă spre alte unități medicale din județ”, a explicat managerul spitalului.

 

În ATI Covid au fost internați 850 de pacienți până acum

Datele arată că în perioada 23 martie - 5 octombrie a.c., în secția ATI au fost internați 3.029 pacienți, din care 850 pacienți în sector Covid și 2.179 pacienți în non-Covid. În sectorul Covid, de la 1 iunie lucrează aceiași 5 medici, în ture de 12 ore, și un singur doctor a avut concediu în perioada menționată. Au acumulat astfel zeci de ore suplimentare, pe care nu au cum să le recupereze deoarece nu are cine să-i înlocuiască. Situația este similară în cazul asistentelor, la care însă orele suplimentare efectuate și nerecuperate sunt de ordinul sutelor. De exemplu, asistenta-șefă din ATI are până acum acumulate peste 300 de ore suplimentare și peste 60 de zile de concediu neefectuate. Criza acută de personal în secțiile de Terapie Intensivă din toate spitalele din țară și din lume face ca perspectiva recuperării orelor să nu fie una favorabilă.

De la începutul pandemiei, numărul mediu de pacienți în ATI Covid la Suceava a fost relativ constant, în jur de 17, dar de multe ori secția a fost plină cu cazuri foarte grave. „Este cel mai stresant și mai suprasolicitant loc din acest spital”, a declarat managerul Alexandru Calancea.

Situația este cunoscută atât la nivelul autorităților medicale, cât și administrative, pe plan local și central, dar soluții nu sunt decât limitarea cazurilor de îmbolnăviri Covid și susținerea secției Terapie Intensivă prin aport de personal. A doua variantă este doar una teoretică din cauză că nu există specialiști disponibili.

„Toți cer să vină medici, să muncească mai mult, dar de unde să iei medici?! Este undeva un bazin de cadre medicale, care trebuie doar dirijate spre spitale? Nu poți să scoți 1 milion de doctori și asistente peste noapte. Pot fi făcute ajustări temporare, dar nu când peste tot în țară și în lume numărul de cazuri crește exponențial”, a arătat dr. Calancea.

Reîntoarcerea Spitalului de Urgență Suceava la tratarea exclusiv a pacienților cu Covid va însemna o grea lovitură pentru ceilalți pacienți cu afecțiuni acute și cronice.

 

„Este o luptă în care toți avem un singur dușman, coronavirusul, dar am ajuns să ne luptăm între noi”

Spitalul Suceava are o capacitate de cazare de 1.200 de locuri și 13 secții și compartimente care sunt unice în județ: Chirurgie și ortopedie pediatrică, Neonatologie, Neurochirurgie, Neurologie pediatrică, Unitate accidente vasculare cerebrale, Unitate USSTAC (urgențe cardiac-coronariene), Cardiologie intervențională, Radiologie intervențională, Chirurgie vasculară, Chirurgie plastică, Compartiment pacienți HIV, Oncologie și Hematologie. Până la accidentul epidemiologic din martie, gestiona majoritatea afecțiunilor acute din județ și 75% din patologia traumatică. Desfășoară aproximativ 25 de programe naționale prin DSP și CAS, majoritatea destinate pacienților cronici.

La începutul lunii martie, în spital erau internați aproximativ 800 de pacienți. Acum sunt în jur de 200 de pacienți confirmați cu Covid, 100 de pacienți suspecți de Covid și 200 de pacienți cu afecțiuni cronice decompensate. La 7 luni de la debutul pandemiei, spitalul mai tratează doar 30% dintre pacienții de dinaintea epidemiei. În afara urgențelor și a nașterilor, nu mai sunt tratate afecțiunile cronice.

În aceste condiții, managerul Alexandru Calancea și personalul medical din spital apelează la înțelegerea oamenilor, să respecte regulile sanitare. „Sunt extrem de dezamăgit că se fac în continuare evenimente cu număr mare de oameni, atât în orașe, cât și în sate. Numărul de cazuri crește de la zi la zi. Dacă îmi vin 4-5 vârstnici de la o nuntă, că e foarte probabil să se întâmple asta, nu avem locuri pentru ei la Terapie intensivă. Dacă vor veni oameni cu infarct sau cu alte boli grave, vor bate la ușile spitalului și nu vor mai fi locuri pentru non-Covid din cauză că nu se respectă reguli elementare. Este o luptă în care toți avem un singur dușman, dar am ajuns să ne luptăm între noi. Fără susținerea populației și a autorităților nu se poate face nimic. Atât îi rugăm să facă: să respecte regulile, indiferent cine sunt”, a mai spus dr. Calancea.