Plata integrală a concediilor medicale acordate pentru perioada de carantină impusă celor care au fost în contact direct cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 sau care au venit în țară din state cu risc epidemiologic este o modalitate prin care statul încearcă să se asigure că această măsură este respectată. Concediul medical pentru carantină este plătit sută la sută nu numai pentru contacții celor pozitivi, ci și pentru persoanele care revin în țară dintr-o vacanță petrecută într-un stat aflat pe lista galbenă. Condiția este ca cei în cauză să fie asigurați medical în România.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că în cursul anului trecut au fost carantinate 43.349 de persoane, dintre care mai mult de jumătate, adică 26.751, au fost persoane care au venit în județul Suceava din țări cu risc epidemiologic ridicat. Alte 3.119 persoane au fost în carantină instituționalizată și 13.479 de persoane au fost în carantină deoarece au fost în contact direct cu persoane confirmate pozitiv.

De la începutul acestui an și până în data de 20 aprilie, au fost carantinate 15.877 de persoane, din care 7.595 de contacți direcți și 8.282 de persoane care au venit din țări cu risc epidemiologic ridicat.

În ceea ce privește plata concediilor medicale acordate pentru carantină, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, a declarat că pentru anul 2020 au fost depuse 4.869 de certificate medicale pentru carantină, pentru care CAS a plătit 1,216 milioane lei. În 2021, de la 1 ianuarie până la 31 martie, au fost depuse 1.007 certificate medicale, pentru suma de 495,43 mii lei. În total, din aprilie 2020 până la sfârșitul lunii martie 2021, pentru cele aproape 6.000 de certificate medicale s-a plătit echivalentul a 400.000 de euro.Cristi Bleorțu a subliniat că este vorba desprecertificate decontate în anul 2021, dintre care o parte sunt aferente și anului 2020 deoarece termenul de decontare este de 90 de zile de la depunere. Diferența dintre numărul celor care au beneficiat de concediu medical plătit și numărul celor carantinați o reprezintă persoanele care fie lucrează în străinătate, fie nu lucrează (nu sunt asigurați medical). Cel mai recent grafic realizat de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției  Suceava, pentru perioada 4-17 aprilie a.c., arată că din data de 9 aprilie numărul celor aflați în carantină în județ a fost constant peste 1.000 de persoane.

 

Cum se intră în carantină

Conform metodologiei de carantinare, în cazul în care o persoană a fost în contact direct cu cineva cu rezultat SARS-CoV-2 pozitiv, aceasta trebuie să rămână imediat în izolare la domiciliu, de preferat singură.  Dacă nu are această posibilitate, se recomandă izolarea  în altă cameră față de restul familiei, folosirea măștii de către toți din casă atunci când se întâlnesc, igienă meticuloasă în spațiile comune (baie și bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de cel care a fost în contact direct cu o persoană pozitivă, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolare, nu sunt considerate contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical. Pasul următor este anunțarea medicului de familie pentru monitorizare și anunțarea la DSPSV, prin e-mail: dspsv@dspsv.ro, pentru a primi decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere.

Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină - cele 14 zile de la data contactului fizic, se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical. Autoritățile atenționează să nu se trimită mai multe e-mail-uri pentru aceeași persoană deoarece orice e-mail adițional vă va plasa automat la coadă, timpul de așteptare fiind resetat.

Conform legislației, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală.

 

Acordarea concediului medical pentru carantină

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează persoanelor asigurate, de către medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către DSP. Data de la care se acordă concediul medical este data ultimului contact cu o persoană cu infecție Covid, indiferent de data la care solicitantul află că persoana respectivă este purtătoare de SARS-CoV-2. Adică dacă aflăm după câteva zile de la contact, vom sta în carantină în casă și vom avea dreptul la concediu medical aferent  numărului de zile rămas până la 14 zile de la data contactului. Mai concret, dacă am fost în contact direct, conform definiției, cu o persoană pozitivă în data de 19 aprilie și am aflat în data de 21 aprilie că aceasta este pozitivă, vom sta acasă de la data de 22 aprilie până la data de 2 mai.

În cazul în care o persoană vine în România din zone cu risc epidemiologic, conform listei INSP („lista galbenă”), aceasta completează declarația pe propria răspundere în fața reprezentantului DSP din frontieră, prin care se obligă să intre în carantină la domiciliu sau la o altă adresă declarată expres, pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în țară. Motivul pentru care respectiva persoană a fost într-o țară de pe lista galbenă nu contează – motive medicale, în interes de afaceri, vacanță, la un concert, la cumpărături etc.

În baza declarației pe propria răspundere, DSP emite decizia de carantină, pe care o comunică persoanei în cauză și poliției, care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.

Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în țară persoana nu prezintă simptome specifice, aceasta iese din carantină și va obține concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSP.

Este important de știut că în carantină intră doar persoanele pentru care se emite decizie de către DSP, nu și colocatarii. Aceștia nu sunt considerați în carantină și nu beneficiază de concediu medical.

Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină și declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea bolii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.