Canotorul Clubului Sportiv Municipal Suceava Florin Arteni Fîntînariu a reuşit o nouă performanţă notabilă la nivel mondial, în cel mai bun an din puncte de vedere al rezultatelor, în cariera sa de până acum. Marţi noapte, ora României, Florin Arteni Fîntînariu, alături de colegul său de barcă, Laurenţiu Danciu, a reuşit să câştige medalia de argint în proba de dublu rame la Jocurile Olimpice ale Tineretului ce au loc în aceste zile la Buenos Aires, în Argentina.

În ciuda faptului c-au avut curse mult mai scurte decât în competiţiile internaţionale, unde au tras pe distanţa olimpică de 2.000 de metri, în comparaţie cu doar 500 de metri la aceste jocuri, cei doi canotori au fost la doar 25 de sutimi de secundă de medalia de aur, câştigată de echipajul Italiei, medalia de bronz revenind ţării gazdă, Argentina.

Florin Arteni Fîntînariu şi Laurenţiu Danciu au încheiat pe locul şapte din 12 echipaje trialul în urma căruia s-au făcut cele trei serii pentru calificări, cursă în care s-a tras 950 de metri, cu întoarcere la 500. Mai apoi au terminat pe locurile doi şi unu în rundele de calificare, la general fiind pe poziţia a treia, la diferenţă foarte mică de primele două poziţii. În semifinale, cei doi au terminat pe locul II, la doar 15 sutimi de secunde în spatele italienilor, cursă ce avea să se repete şi-n finală, unde italienii au avut un avantaj de doar 25 de sutimi.

 

Florin Arteni Fîntînariu a avut un an de excepţie cu aur la mondiale şi argint la europenele de juniori

Aflat în primul an de juniori I, canotorul pregătit de antrenorul Ioan Despa s-a calificat la această competiţie după un an excelent în care a reuşit să se evidenţieze mai ales la nivel internaţional în proba de dublu rame, unde a reuşit să câştige medalia de argint la Campionatul European de juniori ce a avut loc în Franţa, dar şi cea de aur la Campionatul Mondial de juniori din Cehia. Mai mult, Florin, originar din comuna Râşca, a reuşit să câştige patru titluri naţionale atât la simplu, cât şi la 4 rame şi o medalie de bronz la ergometru în proba de patru rame.

În Argentina, Florin Arteni Fîntînariu a evoluat în barcă alături Alexandru Laurenţiu Danciu, cu care a câştigat titlul mondial de juniori în acest an, în aceeaşi probă, dublu rame.

„Această medalie de argint este una şi mai valoroasă pentru Florin şi colegul său deoarece au tras pe o distanţă mult mai mică şi mai de viteză, pe 500 de metri, unde statura impresionantă a sportivului nostru nu l-a avantajat. Totuşi, cei doi s-au descurcat foarte bine şi au fost foarte aproape de aur, din moment ce vicecampioana mondială de juniori, Germania, nu a reuşit să prindă finala mare. Florin are calităţi şi potenţial care sper să-l ajute să reprezinte CSM Suceava la Jocurile Olimpice din Japonia, acolo unde au şanse mult mai mari să ajungă alţi doi sportivi de-ai noştri, Pascari şi Ciobâcă. Sperăm ca Florin să fie premiat pentru aceste performanţe remarcabile din 2018, astfel încât să aibă o motivaţie în plus în anul ce urmează. Mulţumim Primăriei şi Consiliului Local Suceava, clubului CSM Suceava şi Federaţiei Române de Canotaj, care ne-au sprijinit să obţinem aceste rezultate”, a explicat antrenorul secţiei de canotaj de la CSM Suceava, Ioan Despa.

Tot la canotaj, dar în finala feminina de dublu rame (2-), Alina Maria Baletchi şi Tabita Maftei au reuşit să străbată cei 500 m ai cursei într-un timp foarte apropiat de cele ale ocupantelor locurilor 1 şi 2, câştigând bronzul la Jocurile Olimpice ale Tineretului. Concret, româncele au trecut linia de sosire în 1:40.29, fiind întrecute de reprezentantele Greciei (1:39.99), campioane mondiale şi europene de junioare, care şi-au adjudecat medaliile de aur, şi de cele ale Cehiei (1:40.09), medaliate cu argint. Barca Greciei a avut un avans de 30 de sutimi de secundă, iar cea a Cehiei de numai 20 de sutimi. Până ieri, România avea şase medalii, câte două de fiecare culoare.