UEFA și Disney au lansat joi, 13 februarie, la sediul forului european de la Nyon, un proiect inedit dedicat fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani.„Playmakers” reprezintă o inițiativă a UEFA și Disney de a dezvolta un program de pregătire de ultimă generație, care folosește poveștile Disney pentru a încuraja mai multe fete tinere să descopere distracția în exercițiile fizice obișnuite și în fotbal.

Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, „Playmakers” își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16% conform raportului OMS.

Proiectul va fi lansat pentru început în șapte țări pilot, România, Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, Scoția și Serbia, urmând a se derula în 30 de centre din țară: grădinițe, școli și cluburi de fotbal feminin. Mai multe asociații sunt așteptate să implementeze programul mai târziu în acest an.

Spre deosebire de programele tradiționale de fotbal, fiecare dintre cele zece sesiuni de antrenament inițiale ale proiectului urmăresc narațiunea poveștii de la Disney și Pixar „Incredibilii 2”. Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA pentru realizarea acestor ateliere, antrenorii pregătiți vor încuraja participantele să joace rolurile personajelor populare, cum ar fi Elastigirl, Violet, Mr. Incredible și Dash, aducând la viață scenele filmului prin mișcare, muncă în echipă și imaginația lor.

Pe măsură ce „Playmakers” se va lansa pe întregul continent, noi povești Disney vor fi adăugate în program. În primele sesiuni, programul se va concentra pe crearea încrederii fetelor în mișcarea lor, încurajând gândirea creativă și socializarea cu prietenele lor. Ședințele ulterioare introduc fetele în abilitățile de bază ale fotbalului, dar programul continuă să pună accentul pe distracția sportivă.

„A fi una dintre primele țări care fac parte din acest program paneuropean reprezintă o afirmație puternică a noastră pentru fotbalul din România. Dacă suntem cu adevărat hotărâți să atragem mai multe fete către fotbal, trebuie să fim conștienți de mediul care va face acest lucru posibil. Pentru a spori participarea, trebuie să pornim de la cele mai tinere participante, motiv pentru care sunt convins că proiectul <Playmakers> va fi un real succes în România. Antrenorii noștri se angajează să implementeze programul și așteptăm cu nerăbdare să desfășurăm sesiuni în toată țara în acest an”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

Lansarea propriu-zisă a „Playmakers” în țara noastră va avea loc astăzi, la sediul Federației Române de Fotbal. Cu acest prilej, în zilele de vineri și sâmbătă se va desfășura un training organizat de UEFA, prilej cu care vor fi instruiți antrenorii și profesorii care se vor ocupa de implementarea „Playmakers” în România. Trebuie precizat că au aplicat în cadrul programului și două unități de învățământ din județul nostru, este vorba de școlile gimnaziale nr. 1 și 11 din Suceava.

„Mă bucur că am reușit să înscriu cele două școli în acest proiect, care mi se pare deosebit de interesant, și sunt sigur că se va bucura de succes. Sper ca în cele două zile de training profesorii care vor veni să înțeleagă conceptul <Playmakers>, iar pe viitor să putem atrage și alte școli sucevene în cadrul acestui inedit proiect”, a declarat profesorul Ciprian Anton, președintele Asociației Județene de Fotbal.