Noul sezon al Diviziei Naționale de Seniori la Rugby (DNS), al doilea eșalon valoric al acestui sport în România, va debuta la începutul lunii aprilie. Chiar dacă nu există încă un program oficial, din consultările de până acum rezultă că va fi un campionat cu 9 echipe, care ar urma să joace în sistem tur-retur, opt meciuri în primăvară și opt în toamnă. Două dintre participante sunt reprezentantele județului Suceava, CSM Bucovina Suceava și RC Gura Humorului. Ar fi vorba de un număr destul de mare de meciuri, după un an 2020 în care s-a jucat foarte puțin rugby, din cauza pandemiei de Covid.

Echipele locale au propus o variantă cu împărțire zonală, însă se pare că Federația Română de Rugby și majoritatea echipelor preferă ca toate formațiile să joace într-o singură serie. Cel puțin asta este varianta vehiculată în mediile online și cea care va fi pusă în practică, aproape cu certitudine. Asta și pentru că este vorba de un număr impar de echipe, nouă, cu tot cu o noutate, nou înființata formație din Alba Iulia.

Echipele locale au de făcut multe deplasări lungi, la Năvodari, Petroșani, Alba Iulia sau Arad. 

Ștefăniță Rusu, managerul echipei RC Gura Humorului, spune că se așteaptă încă lămuriri cu privire la cum se va putea juca, adică dacă va fi nevoie de teste PCR pentru testarea Covid ori doar de teste rapide. Prima variantă este costisitoare pentru rugby, un sport cu loturi de 30 de jucători sau peste, și cu bugete reduse, cu atât mai mult pentru un număr atât de mare de meciuri.

”Ne pregătim pentru noul sezon, deocamdată în grupuri mai restrânse, și sperăm să existe o soluție pentru a ne încadra în bugetul pe care îl avem. Referitor la lot, promovăm ideea de a aduce la seniori cât mai mulți din juniorii U19, din echipa multiplă campioană națională. Majoritatea dintre ei au împlinit 18 ani și au drept de joc la seniori. Credem că pe scheletul acestei echipe tinere, cu plusuri aduse de jucătorii experimentați, putem contura un lot destul de puternic și suficient de bogat numeric pentru un campionat cu 16 partide”, a declarat Ștefăniță Rusu. 

În 2020, echipa din Gura Humorului, cu mulți dintre juniorii pregătiți de Andrei Varvaroi, a arătat un plus, reușind să bată Bucovina Suceava pe teren propriu.  

RC Gura Humorului va fi pregătită de un staff format din Florin Nistor, Andrei Varvaroi, Mihai Coca și Ștefăniță Rusu, ultimii trei având și apariții în teren în ultimii ani, ca jucători legitimați.