Doi suceveni fac parte din lotul naţional de culturism al României care va participa la Campionatele Europene și Balcanice din acest an.

Selecția a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Complexul Apollo Welness Club din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș, peste 100 de sportivi din toată țara participând la evaluarea făcută de către o comisie din cadrul Federației Române de Culturism și Fitness, în prezența președintelui acestui for, Gabriel Toncean.

Suceava a avut reprezentanți nu numai printre sportivii prezenți la evaluare, ci și în comisia de evaluare, din care, pe lângă antrenorii lotului naţional, a făcut parte și sportivul sucevean Cristi-Mihai Tcaciuc, multiplu campion naţional și balcanic, cu premii importante obținute și la alte competiții internaționale. Cea mai recentă performanță a sa este locul II la Campionatele Balcanice de anul trecut (seniori, categoria 90 kg). Cristi Tcaciuc este și președintele clubului Euro Power Gym Suceava, suceveanul fiind primul român care a reușit să se califice într-o finală de șase la un campionat mondial de seniori (Padova, Italia, 2012), în final obținând un onorant loc IV, la proba individuală, și un loc II, la proba de perechi. Palmaresul și, evident, experiența sportivului sucevean l-au adus în comisia de evaluare, alături de nume grele ale culturismului românesc.

 

Sper să mă întorc cu medalii de la ambele competiții

De cealaltă parte, printre numeroșii sportivi de valoare prezenți la selecția lotului naţional s-au numărat și sucevenii Dorel Toma și Andrei Cîmpan, primul Campion European Absolut la Europenele de anul trecut (Master, +90 de kilograme), iar cel de-al doilea, un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a reușit să câștige titlul de Campion Mondial la juniori, la categoria specială, pentru persoane cu dizabilități.

Andrei are o problemă locomotorie încă de când era mic, însă asta nu l-a împiedicat să-și îndeplinească un vis, cel de a ajunge la un concurs de culturism, și, cu ajutorul antrenorului său, Cristi Mihai Tcaciuc, să obțină titlul de campion mondial, după ce inițial obținuse titlul de campion național.

Este o mare bucurie și mândrie în același timp să pot să îmi reprezint țara atât la Europene, cât și la Campionatul Balcanic. Sper să mă întorc cu medalii de la ambele competiții”, a mărturisit Andrei, care sâmbătă seară s-a întors de la selecția lotului național, iar duminică dimineață era din nou în sală, la antrenamente.

 

 

 

Campionul European Absolut se întoarce în Spania, să-și apere titlul

 

Dorel Toma, primul român care a obținut titlul de Campion European Absolut, are în palmares și un loc IV la Mondialele de anul trecut (Master Men’s Bodybuilding 40-44 ani, 90 kg), dar și un loc III la Campionatul Balcanic din 2020 (categoria +100 kg).

Peste câteva săptămâni, Dorel, și el legitimat la Euro Power Gym Suceava,va pleca din nou în Spania, la Europene, acolo unde anul trecut a cucerit titlul de Campion European Absolut. “Voi participa la aceeași categorie, Master, plus 90 de kilograme. Sunt mulți sportivi valoroși și sper să obțin un rezultat bun pentru România. Deocamdată mă întorc la antrenamente...”, ne-a transmis Dorel Toma, a cărui performanţă a fost premiată de altfel, anul trecut, de către Primăria Suceava.

Trebuie menționat faptul că Euro Power Gym Suceava are și alți sportivi legitimați la clubul sucevean și selectați pentru lotul naţional: Albert Mufturel (Drobeta-Turnu Severin), sportiv care va participa și la Europene, Lura Lupea (din Cluj), Anelise Bojnag (Constanța), fetele urmând să concureze doar la Campionatul Balcanic.

 

 

 

Campionatul European va avea loc în Santa Susanna - Spania, în perioada 13-17 mai, iar cel Balcanic în 12-13 iunie, la Drobeta-Turnu Severin.

 

 

“Sunt convins că la Suceava vor veni premii”

Prezent la selecția lotului naţional, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, a spus că fitnessul e acum “sportul rege”, dat fiind faptul că în țară sunt în prezent în jur de 4.000-4.500 de săli de fitness.

Despre sportivii din Suceava, Toncean a declarat pentru Monitorul: “Cristi Tcaciuc reușește să strângă, să facă o echipă foarte bună și sunt convins că la Suceava vor veni premii. Cel puțin un premiu și o medalie, o să vă aduceți aminte, o să aducă Suceava de la această competiție europeană”.