Echipele locale de rugby reintră în perioada competițională mult mai repede decât erau obișnuite, cu partea a doua a Ligii Naționale a României, unde vor evolua în play-out, unde au ajuns în urma primei părți a întrecerii 10 echipe.

Rugby Club Gura Humorului și CSM Bucovina Suceava se întâlnesc în prima etapă chiar în derbiul local, sâmbătă, 20 august, de la ora 11.00, pe stadionul Tineretului din Gura Humorului.

Va fi din nou un meci al marilor ambiții, care are auspiciile de a se desfășura în bune condiții meteo și, se speră, în fața unui public cât mai numeros.

Antrenorul gazdelor, Andrei Varvaroi, spune că această reluare foarte rapidă a campionatului face ca o parte din jucători să fie în urmă cu pregătirea, unii având chiar programate încă concedii: ”Avem un nucleu de jucători care a făcut pregătirea și ne bazăm în special pe acel nucleu. Nu pot spune că suntem la nivel optim cu pregătirea, însă sperăm să avem un început bun. Avem foarte mulți tineri pe care ne bazăm, ei vor fi prioritari în teren, în timp ce veteranii vor fi folosiți în măsura în care va fi nevoie”.

Andrei Varvaroi a precizat că alți trei sportivi care au împlinit recent 18 ani își vor putea face debutul la seniori, Popescu, Hodeniuc și Filipciuc.

De cealaltă parte, antrenorul CSM Bucovina Suceava, Marcel Crețuleac, spune că jucătorii au un moral bun, susținerea financiară a Primăriei Suceava fiind importantă și la timp, iar jucătorii s-au pregătit relativ bine în ultimele săptămâni.

”Este primul meci, obiectivul este să ne batem de la egal la egal cu gazdele și să încercăm să câștigăm. Avem două prime meciuri foarte importante, cu Gura Humorului și Alba Iulia, din care vrem să scoatem cât mai mult”, a declarat antrenorul-jucător Marcel Crețuleac.

Având în vedere că urmează o a doua parte a sezonului destul de lungă, cu 9 meciuri de rugby în 15, CSM Bucovina Suceava se confruntă cu problema unui lot destul de subțire numeric, în jur de 25 de jucători.

De cealaltă parte, humorenii au un lot mai numeros, bazându-se în special pe generația de juniori multipli campioni naționali, care acum au 18-19 ani și sunt eligibili la seniori. De asemenea, la Gura Humorului activează un nucleu destul de important de veterani, în frunte cu managerul-jucător Ștefăniță Rusu. 

Ca la fiecare derbi local, și sâmbătă se va pune în joc și trofeul Cupa Bucovinei, devenit deja un simbol al întrecerilor dintre RC Gura Humorului și CSM Bucovina Suceava.