Medicii de familie au pichetat joi sediul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava și Prefectura Suceava, nemulțumiți de problemele din sistem.

În fața Palatului Prefecturii s-au strâns circa 10 medici, alături de ei fiind și Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Acesta a dorit să transmită un semnal de alarmă, menționând că „medicina de familie se află în colaps”. La rândul său medicul Irina Franciuc, președinta Asociației Medicilor de Familie din Suceava, a arătat că va înainta un memoriu reprezentanților Guvernului în teritoriu, document ce cuprinde o serie de doleanțe.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă foarte serios. Medicina de familie în județul Suceava și în România este în colaps. Și o să explic de ce. Nici un medic care termină facultatea nu vrea să vină la țară, toți pleacă. Medicina de familie reprezintă baza, medicii de familie dau rețete, fac vaccinuri, asigură tratamentul pacienților și vindecă mai mult de jumătate din afecțiunile cu care pacienții se prezintă. Ei sunt eșalonul I. Și noi omorâm acest segment pentru că nimeni nu vrea să înțeleagă importanța lui. Decidenții trebuie să facă ceva”, a transmis Sorin Hîncu. 

Medicii suceveni au venit cu pancarte cu scurte mesaje sugestive: „Nu omorâți medicina familiei” sau „Nu se poate calitate cu finanțare la jumătate”. 

Mirela Oniceanu, medic de familie în comuna Bogdănești, a contestat birocrația excesivă din sistem, desele defecțiuni ale SIUI, subfinanțarea medicinei de familie, punctând că venitul unui medic de familie este la nivelul venitului unei infirmiere din spital. 

„Au fost epuizate toate căile diplomatice prin care noi să obținem cerințele noastre. Dorim să profesăm medicina pentru care ne-am pregătit, iar lucrul acesta nu se mai întâmplă demult din multe cauze: bariere birocratice care ne transformă în secretare, în registratori, în manageri, în administratori, nu dorim să fim asta. Noi dorim să ne îngrijim de pacienții noștri, de sănătatea lor. (...) Dorim o finanțare adecvată medicinei de familie. Veniturile mult clamate de guvernanții actuali se adresează doar unui procent de 37% din medicii din România, doar atâția au statut de salariat. Acum venitul unui medic de familie este la nivelul unei infirmiere din spital. Nu e posibil lucrul acesta”, a punctat Oniceanu.