Din toamna anului viitor, la solicitarea agenților economici din județ, ar putea funcționa trei noi clase de învățământ profesional dual, elevii urmând să fie pregătiți pentru calificările de filator, confecționer îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori și mecanic auto.

Agenţi economici au transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Suceava că au nevoie de personal calificat în aceste trei domenii și vor să încheie parteneriate cu unități de învățământ care să școlarizeze elevi pentru aceste specializări. Inspectoratul Școlar a trimis propunerile către Ministerul Educației în vederea aprobării.

Potrivit IȘJ, „în judeţul Suceava au fost realizate următoarele solicitări pentru învăţământul dual: 20 locuri pentru calificarea filator, cu propunere de repartizare la Colegiul <Alexandru cel Bun> Gura Humorului, 25 locuri pentru calificarea confecționer îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori, cu propunere de repartizare la Colegiul Silvic <Bucovina> Câmpulung Moldovenesc și 28 locuri pentru calificarea mecanic auto, cu propunere de repartizare la Colegiul Tehnic <Al. I. Cuza> Suceava”.

 

    Pentru învățământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 lei pe lună (200 lei de la sistemul de stat şi 200 lei de la agentul economic). Operatorul economic va asigura şi echipamentul de lucru, echipamentul de protecţie, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică. De asemenea, elevii vor avea un tutore de practică desemnat tot de agentul economic, care va avea grijă de grupele de elevi formate.