Elevii claselor a XII-a și a XIII-a trebuie să se înscrie, începând de luni, pentru susţinerea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, perioada de înscriere pentru evaluarea de final de liceu fiind 29 ianuarie - 2 februarie.

Circa 5.200 de clasa a XII-a (plus aproape 400 de elevi din clasa a XIII-a, de la seral și învățământ fără frecvență) sunt aşteptaţi să susţină examenul maturităţii în acestă vară.

Bacalaureatul din acest an aduce o serie de noutăți, mai ales în ceea ce privește calendarul de desfășurare. Examenul va debuta mult mai devreme decât până acum, chiar din timpul anului școlar, probele orale fiind programate pentru luna februarie.

Probele orale sau de evaluare a competențelor, așa cum sunt oficial denumite, debutează peste două săptămâni.

În zilele de 12 şi 13 februarie 2018 se va desfășura proba orală la limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14 și 15 februarie. În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). După probele de evaluare a competențelor, bacalaureatul continuă în luna iunie.

Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.

Prima probă scrisă - limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la limba si literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.