31 de rectori ai unor universități românești de stat au transmis o scrisoare de susținere pentru rectorul Universității sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, pentru funcția de ministru al Educației.

Mesajul acestora vine după ce, imediat după anunțul de nominalizare al rectorului sucevean pentru portofoliul de la Educație, în spațiul public au fost răspândite mai multe secvențe cu Valentin Popa în care acesta nu ar stăpâni limba română la perfecție, unii politicieni cerând PDS-ului să-i retragă acesta sprijinul politic.

Cât privește scrisoarea semnată de cei 31 de rectori, aceștia susțin că rectorul sucevean are în spate o experiență de 25 de ani în învățământ, „fiind un cadru didactic și cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate”.

„Activitatea managerială a domniei sale debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universității <Ştefan cel Mare> din Suceava, dar și ca președinte al Consorțiului <Academica Plus>, care reunește 11 universități din România”, se arată în document.

Rectorii care îl susțin pe Valentin Popa spun despre acesta că a adus Universității din Suceava un număr mai mare de studenți, de patru ori mai multe programe de studii, o creștere majoră a fondurilor obținute din activitatea de cercetare și extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare.

În mesajul de susținere se mai arată că din ce în ce mai multe cadre didactice au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei științifice românești.

Potrivit mesajului rectorilor, „prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Național al Rectorilor, prin luările publice de poziție, domnul rector Valentin Popa a adus contribuții în toate momentele cheie de schimbare în domeniul învățământului superior, susținând excelența și calitatea în educație, dar și accesul echitabil la resurse”.

Managerii universitari mai adaugă că Popa este un „bun cunoscător al sistemului, care stăpânește mecanismele de funcționare și finanțare universitară, cu viziune strategică, toate acestea dublate de disponibilitate pentru dialog și cooperare”.

 

 

Mai mult, sub conducerea sa, Universitatea „Ştefan cel Mare" din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuți, punct de reper pentru păstrarea identității lingvistice și culturale a etnicilor romani din Ucraina.

„Susținem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcția de ministru al Educației, competența academică și managerială, verticalitatea și implicarea profesională și personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii”, se mai precizează în document.