Primul deces cauzat de gripă, în acest sezon rece, în județul Suceava, a fost înregistrat vineri, 16 februarie a.c., iar altele două, marți, 20 februarie a.c.. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 59 de ani și de două femei, una în vârstă de 78 de ani și alta de 61 de ani. Toți cei trei oameni uciși de gripă erau nevaccinați antigripal, sufereau și de alte afecțiuni (cardiovasculare, demență senilă, hepatită C etc) și au venit la spital în stare gravă.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că bărbatul, care avea și o afecţiune cardiovasculară preexistentă, a fost internat în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava în data de 16 februarie în stare foarte gravă, decedând în aceeași zi, în secţia ATI.

Rezultatul analizelor de laborator pentru probele prelevate de la acest pacient a confirmat diagnosticul de gripă cu virus gripal de tip B, iar autorităţile sanitare sucevene au informat la rândul lor, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile despre acest caz.

Marți, gripa a mai ucis o femeie de 78 de ani, internată din data de 18 februarie, și una de 61 de ani, internată din data de 12 februarie. În primul caz, analizele de laborator au confirmat virusul gripal de tip B, iar în al doilea caz, virus gripal AH1.

”Toți cei trei pacienți erau nevaccinați antigripal și au venit la spital în stare foarte gravă”, a subliniat dr. Zorescu.

Ea a precizat a precizat că din totalul celor 26 de cazuri suspecte de gripă pentru care s-au efectuat analize de laborator în vederea confirmării sau infirmării prezenţei virusului gripal, în 14 cazuri a fost confirmat diagnosticul de gripă, în șase cazuri cu virus gripal de tip AH1 şi în opt cazuri cu virus gripal de tip B. Ultimii doi pacienți diagnosticați sunt un copil de 5 ani și o femeie de 47 de ani. Din fericire, cei doi nu sunt în stare gravă. ”Se poate face gripă la orice vârstă. Cea mai eficientă măsură de prevenție rămâne vaccinarea și igiena personală”, a subliniat adjunctul DSP.

În ceea ce privește aprovizionarea cu medicație antigripală, Spitalul de Urgență Suceava dispune de Tamiflu, la fel ca și spitalele din Vatra Dornei și Rădăuți. Farmaciile spitalelor prescriu acest medicament doar pentru pacienții internați, nu au voie să-l comercializeze în regim deschis.