Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este primul din România care este certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupție, primul standard internațional cu un asemenea obiectiv, respectiv ISO 37001:2016.

Managerul SJU, Vasile Rîmbu, a declarat că certificatul a fost înmânat reprezentanților spitalului într-un cadru oficial, în prezența reprezentanților Ministerului Sănătății, Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Direcției Naționale Anticorupție, Poliției etc și că scopul standardizării acestui sistem este de a pune pacienții pe poziție de egalitate în fața serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de poziția socială și veniturile acestora. Măsurile impuse de standardul anti-șpagă sunt menite să reducă practicile incorecte și vizează nu doar comportamente care se referă la bani dați în plic sau strecurați în buzunarul personalului din spital, ci și raporturile dintre medicii prescriptori și furnizorii de medicamente, cadourile, „ospitalitatea”, donațiile și beneficiile similare, angajările, precum și achizițiile pe care le face unitatea medicală. Vasile Rîmbu a subliniat că la auditul realizat în vederea implementării standardului, la capitolul „vulnerabilități la practici incorecte” au fost avute în vedere toate palierele, „de la manager la portar”.

În cadrul managementului anti-mită, printre alte măsuri, spitalul a fost împânzit de afișe prin care cei care intră în spital sunt fi informați că în această unitate medicală plicul cu bani nu-ți aduce servicii medicale mai bune.

Rîmbu a mai spus că implementarea standardului anti-mită cu siguranță nu va eradica fenomenul de corupție, dar este o garanție ridicată a unui comportament etic. Practic, se creează un cadru pentru aplicarea măsurilor anticorupție, iar certificarea este o garanție a eforturilor depuse de spital pentru a combate faptele de dare și luare de mită.