Schimbarea conducerii Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, la începutul anului 2017, a dus la descoperirea haosului care a domnit în această instituție în ceea ce privește patrimoniul. Actualul manager, Teodor Brădățanu, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, starea actuală de lucruri, pentru clarificarea căreia a solicitat o expertiză și, ulterior acesteia, o anchetă a poliției. Teodor Brădățanu a declarat că, după ce a preluat funcția de manager, în urma unui concurs, a constatat „cu stupoare” că nu există o gestiune a patrimoniului, astfel încât conservatorii au refuzat „justificat” preluarea doar scriptică a acestuia, fără un inventar. Ca urmare, a solicitat unui expert de artă efectuarea inventarului lucrărilor maestrului, expertiză care a început în martie 2017 și care a durat mult mai mult decât se preconiza pentru că din muzeu lipseau documente. „Fosta conducere ne mai aducea documente din când în când, din afara muzeului”, a afirmat managerul. În urma expertizei s-a descoperit că lipsesc nu doar documente, ci și lucrări. S-au identificat 71 de lipsuri; 30 dintre lucrări au fost identificate în alte muzee din Fălticeni, dar 41 au încă „o situație incertă”. „Pentru acestea, dintre care 22 lucrări de artă de mare valoare – sculptură și grafică, am primit justificări scrise bazate pe copii de acte”, a arătat managerul Brădățanu. Aceste justificări sunt un fel de note explicative ale unor foști și actuali angajați, din care ar reieși că unele lucrări au fost retrase de însuși maestrul, altele s-ar afla la diverse muzee din țară, date înainte de 1989, iar unele ar fi fost distruse la Revoluție. Brădățanu a subliniat că a scris instituțiilor care ar fi primit lucrările și a solicitat informații, dar până acum nu a primit nici un răspuns.

De asemenea, cu ocazia verificărilor, în depozitele muzeului au fost descoperite 250 de lucrări neinventariate, „dintre care 150 de mare valoare”, nu doar ale maestrului Irimescu, ci și ale altor mari artiști care l-au vizitat de-a lungul timpului.

După un control al Curții de Conturi, managerul a făcut și plângere la poliție, la această oră dosarul aflându-se la serviciul de investigații criminale.

Situația de la Muzeul „Irimescu” este amplificată de relația tensionată dintre actualul manager și trei dintre cei opt angajați, respectiv fiul, nora și nepoata fostului director. Fiul și nepoata, deși ieri se aflau în timpul serviciului, au venit la conferința de presă, au întrerupt de nenumărate ori expunerea managerului și și-au susținut sfidător punctul de vedere în fața presei, în ciuda solicitărilor repetate ale lui Teodor Brădățanu, de a se întoarce la posturile lor din muzeu. Fiul fostului director, Marius Dăscălescu, este angajat ca muzeograf, iar soția și verișoara sa sunt pe post de custode. Ei s-au declarat hărțuiți de actualul manager și susțin, în ciuda evidențelor, că toată activitatea muzeului din perioada anterioară s-a desfășurat legal.